Διαταραχές περιόδου- Αιτίες

Διαταραχές περιόδου- Αιτίες

Διαταραχές περιόδου (Έμμηνου ρύσης)

Η περίοδος σε μια γυναίκα διαρκεί συνήθως 4- 7 μέρες. Οι διαταραχές περιόδου είναι συχνές και υπάρχουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις που μπορεί να συμβούν. Για παράδειγμα, η περίοδος μπορεί να έρχεται πιο συχνά από κάθε 21 μέρες ή πιο αραιά από κάθε 35 μέρες, να μην έρχεται καθόλου περίοδος για πάνω από 2 μήνες και η ροή να είναι πιο βαριά ή πιο ελαφριά από το συνηθισμένο.

Πότε μια περίοδος δεν είναι φυσιολογική;

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο για 4- 7 μέρες. Το πιο συνηθισμένο είναι μια γυναίκα να έχει περίοδο κάθε 28 μέρες αλλά εξίσου φυσιολογικό είναι να έχει και από 21 ως 35 μέρες.

Μερικά παραδείγματα ανωμαλιών στην περίοδο:

 • Περίοδοι που έρχονται πιο συχνά από κάθε 21 μέρες
 • Περίοδοι που έρχονται πιο αραιά από κάθε 35 μέρες
 • Να μην έρχονται περίοδοι για πάνω από 2 μήνες
 • Η ροή στην περίοδο να είναι πιο βαριά ή πιο ελαφριά από το συνηθισμένο
 • Περίοδοι που κρατάνε για πάνω από 7 μέρες
 • Περίοδοι με έντονο πόνο, κράμπες, ναυτία ή εμετούς
 • Αιμορραγία ή σταγόνες με αίμα μεταξύ περιόδων, μετά την εμμηνόπαυση ή μετά από σεξουαλική επαφή

Παραδείγματα ανωμαλιών περιόδου περιλαμβάνουν:

Αμηνόρροια: Είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι περίοδοι μιας γυναίκας έχουν σταματήσει ολοκληρωτικά. Αν δεν έρθει καθόλου περίοδος για 2- 3 μήνες, αυτό θεωρείται ότι δεν είναι φυσιολογικό. Εξαιρούνται γυναίκες που είναι έγκυες, θηλάζουν ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση συνήθως συμβαίνει από την ηλικία των 45 ως 55 ετών. Επίσης, κορίτσια που δεν έχουν περίοδο μέχρι τα 15- 16 ή μέσα σε 3 χρόνια από τότε που άρχισε η ανάπτυξη του στήθους, επίσης θεωρούνται ότι έχουν αμηνόρροια.

Αραιομηνόρροια: Περίοδοι που έρχονται αραιά (πιο αραιά από κάθε 35 μέρες).

Δυσμηνόρροια: Περίοδοι με έντονο πόνο και κράμπες. Ενοχλήσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αλλά όχι σε βαθμό η ζωή της γυναίκας να γίνεται δυσλειτουργική.

Ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα: Εδώ υπάρχουν διάφορες ανωμαλίες όπως οι βαριές περίοδοι ή περίοδος που διαρκεί για πάνω από 7 μέρες. Οι καταστάσεις αυτές αποδίδονται με τους όρους μηνορραγία, υπερμηνόρροια ή πολυμηνόρροια. Υπάρχει επίσης η αιμορραγία ή σταγόνες αίματος ανάμεσα στις περιόδους, μετά από σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση.

Τι προκαλεί ανωμαλίες στις περιόδους;

Υπάρχουν πολλά αίτια, από απλές αιτίες όπως το άγχος και το στρες μέχρι σοβαρά προβλήματα υγείας:

Άγχος και τρόπος ζωής: Αν μια γυναίκα πάρει ή χάσει σημαντικό βάρος, αλλαγές στις συνήθειες άσκησης, ταξίδια, ασθένειες ή άλλες αναστατώσεις στην καθημερινή ρουτίνας μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσουν κάποια ανωμαλία στην περίοδο.

Αντισυλληπτικά χάπια: Σε μερικές γυναίκες όταν ξεκινάνε ή όταν σταματάνε τα αντισυλληπτικά μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στην περίοδο. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι περίοδοι μπορεί να είναι αναστατωμένες ή να μην εμφανιστούν ακόμα και για 6 μήνες μετά την διακοπή των αντισυλληπτικών. Αν μια γυναίκα παίρνει το mini- pill (αντισυλληπτικό μόνο με προγεσταγόνο) τότε μπορεί να βλέπει αίμα και ανάμεσα στις περιόδους.

Πολύποδες ή ινομυώματα μήτρας: Οι πολύποδες της μήτρας είναι μικρά, καλοήθη μορφώματα που βρίσκονται στο εσωτερικό της μήτρας. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις “όγκοι” που μεγαλώνουν σε διάφορα σημεία στη μήτρα. Μπορεί να υπάρχουν ένα ή περισσότερα ινομυώματα και με διαφορετικό μέγεθος. Τα ινομυώματα και οι πολύποδες, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθός τους, μπορεί να προκαλέσουν βαριές αιμορραγίες και πόνο στις περιόδους. Αν τα ινομυώματα έχουν μεγάλο μέγεθος, τότε μπορεί να πιέζουν την ουροδόχο κύστη ή το ορθό έντερο και να προκαλούν ενόχληση.

Ενδομητρίωση: Όταν ιστός σαν του ενδομητρίου (του εσωτερικού της μήτρας) αναπτύσσεται εκτός μήτρας, τότε υπάρχει ενδομητρίωση. Εστίες ενδομητρίωσης μπορεί να υπάρχουν, κυριολεκτικά, παντού: ωοθήκες, σάλπιγγες, καμιά φορά στο έντερο ή σε άλλα όργανα της κοιλιάς. Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλεί ανώμαλες αιμορραγίες από τη μήτρα, κράμπες ή πόνο πριν και κατά τη διάρκεια των περιόδων, καθώς και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Φλεγμονώδη πυελική νόσος (Pelvic inflammatory disease- PID): Είναι μόλυνση στα γυναικολογικά όργανα από κάποιο ή κάποια μικρόβια. Τα μικρόβια μπορεί να μπουν από τον κόλπο με τη σεξουαλική επαφή και να προχωρήσουν προς τα εσωτερικά γυναικολογικά όργανα. Σπανιότερα, η μόλυνση μπορεί να προκληθεί με από τοκετό, αποβολή ή έκτρωση. Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου περιλαμβάνουν ανώμαλη κολπική έκκριση με δυσάρεστη οσμή, ακανόνιστες περιόδους, πόνο στη λεκάνη και χαμηλά στην κοιλιά, πυρετό, ναυτία, εμετό ή διάρροια.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Στο ΣΠΚΩ, οι ωοθήκες παράγουν αυξημένα ποσά ανδρογόνων. Αυτή η ορμονική αλλαγή, κάνει την ωοθήκη να μπλοκάρει και έτσι μπορεί και να μην γίνεται ωορρηξία τακτικά. Το αποτέλεσμα είναι, μερικές φορές, οι γυναίκες με ΣΠΚΩ να έχουν άστατη περίοδο ή να κοπεί η περίοδος και εντελώς (αμηνόρροια). Επιπρόσθετα, η κατάσταση συνδυάζεται συχνά με παχυσαρκία, αυξημένη τριχοφυΐα και υπογονιμότητα. Η θεραπεία εξαρτάται από τις επιθυμίες της γυναίκας. Αν μια γυναίκα δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη τότε μπορεί να προσπαθήσει να χάσει βάρος, να πάρει αντισυλληπτικά χάπια ή να χρησιμοποιήσει μετφορμίνη (μια ουσία που ρυθμίζει το σάκχαρο). Αν επιθυμεί εγκυμοσύνη, τότε εκτός από τη μετφορμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που διεγείρουν την ωοθήκη.

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε γυναίκες κάτω των 40 στις οποίες οι ωοθήκες τους δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Η περίοδος σταματά, με παρόμοιο τρόπο όπως στην εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που μια γυναίκα έχει λάβει χημειοθεραπεία και ακτινοβολία σαν θεραπεία καρκίνου, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας σε άλλα μέλη της οικογένειας ή αν υπάρχουν ορισμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Άλλα αίτια ανωμαλιών στην περίοδο είναι:

 • Καρκίνος μήτρας ή τραχήλου
 • Φάρμακα όπως στεροειδή ή αντιπηκτικά
 • Προβλήματα υγείας όπως διαταραχές πήξης, υπο ή υπερ- θυρεοειδισμός, παθήσεις της υπόφυσης του εγκεφάλου που προκαλούν ορμονική ανισορροπία.
 • Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, επιπλοκές όπως μια αποβολή (παλίνδρομη κύηση) ή μια εξωμήτρια εγκυμοσύνη μπορεί να κάνουν μια αιμορραγία από τη μήτρα.

Είναι καλό να είστε ενημερωμένη για το τι μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στην περίοδο και διαταραχή του κύκλου σας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ήπιες διαταραχές, καλοήθεις καταστάσεις και αναστρέψιμα προβλήματα. Χρειάζεται ψυχραιμία και καλή επικοινωνία με τον γυναικολόγο σας για να λυθεί το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί!

Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε και για τους τρόπους αντιμετώπισης των διαταραχών περιόδου >ΕΔΩ<