ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ

Πότε πραγματοποιείται η εξέταση;

Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται μετά τις 15 εβδομάδες κύησης.

Γιατί χρειάζεται να γίνει η αμνιοπαρακέντηση;

Οι συνηθέστερες ενδείξεις είναι:

  • Αυξημένος κίνδυνος χρωμοσωμικής ανωμαλίας, όπως υπολογίζεται από το συνδυασμό της ηλικία της μητέρας, τους υπερηχογραφικούς και βιοχημικούς δείκτες του 1ου ή 2ου τριμήνου.
  • Ιστορικό γενετικού νοσήματος στην οικογένεια.
  • Διαπίστωση, μετά από υπερηχογράφημα, συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.
  • Διερεύνηση συγγενούς λοίμωξης (ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κυτταρομεγαλοϊός).
  • Διερεύνηση μεταβολικού νοσήματος στο έμβρυο.
  • Διαπίστωση ωριμότητας των εμβρυϊκών πνευμόνων.
  • Αποσυμφόρηση της μήτρας από ιδιαιτέρως αυξημένη ποσότητα αμνιακού υγρού (πολυάμνιο).
  • Επιθυμία της εγκύου.

H αμνιοπαρακέντηση είναι διαγνωστική εξέταση και πραγματοποιείται με τη λήψη μιας πολύ μικρής ποσότητας αμνιακού υγρού (περίπου 15- 20 ml) από το σάκο της εγκυμοσύνης. Μέσα στο αμνιακό υγρό βρίσκονται κύτταρα που προέρχονται από το έμβρυο και έτσι τα χρωμοσώματα που ανευρίσκονται σε αυτά τα κύτταρα είναι τα ίδια με εκείνα του μωρού.

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Πρώτα καθαρίζουμε προσεκτικά με αντισηπτικό το δέρμα. Επειδή η βελόνα που χρησιμοποιούμε στην επέμβαση είναι λεπτότερη από τη βελόνα τοπικής αναισθησίας, δεν χρειάζεται καν τοπικό αναισθητικό. Στη συνέχεια, αυτή η πολύ λεπτή βελόνη διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας, μπαίνει στον αμνιακό σάκο, δεν ακουμπάει καθόλου το έμβρυο και αναρροφάται ένα δείγμα αμνιακού υγρού. Η βελόνα είναι υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση. Η διαδικασία διαρκεί 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ελέγχουμε ότι ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός είναι φυσιολογικός. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο που επιδεικνύει την τεχνική της επέμβασης,

Τι συμβαίνει μετά την αμνιοπαρακέντηση;

Αφού διαπιστωθεί ότι ο καρδιακός παλμός του εμβρύου είναι φυσιολογικός, ο κίνδυνος αποβολής έχει μειωθεί σημαντικά. Τις πρώτες 2-3 ημέρες ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια ενοχλήματα όπως κοιλιακή δυσφορία, πόνος σαν της περιόδου ή μια μικρή κολπική αιμορραγία. Αυτά συμβαίνουν σχετικά συχνά και δεν μας ανησυχούν μιας και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εγκυμοσύνη συνεχίζεται κανονικά. Σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων, μπορείτε να πάρετε απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη από το στόμα ή με τη μορφή υποθέτου. Αν όμως αισθανθείτε έντονο πόνο, έχετε μεγάλη αιμορραγία, παρατηρήσετε ροή αμνιακού υγρού ή αν έχετε κάνει πυρετό, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.

Το αμνιακό υγρό αποτελείται κατά 99% ούρα του εμβρύου και η ποσότητα που απομακρύνθηκε με την αμνιοπαρακέντηση, αναπληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Πότε θα έχω τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται σε δύο μορφές. Τα πρώτα αποτελέσματα (PCR)για το σύνδρομο Down και άλλες μεγάλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 2-3 εργάσιμες ημέρες. Σε ποσοστό 99% είναι ταυτόσημα με τα οριστικά. Τα τελικά αποτελέσματα (καλλιέργεια κυττάρων) για τις σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες. Μόλις εκδοθούν τα αποτελέσματα, θα σας καλέσουμε για να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Μπορεί η διαδικασία να χρειαστεί επανάληψη;
Σε περίπου 1% των περιπτώσεων, η επεμβατική πράξη θα πρέπει να επαναληφθεί επειδή τα αποτελέσματα είναι ασαφή.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αμνιοπαρακέντηση?
Ευτυχώς οι κίνδυνοι είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχει πιθανότητα 1 στα 100 να συμβεί αποβολή εξαιτίας της επέμβασης. Αυτός ο κίνδυνος είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο της λήψης χοριακής τροφοβλάστης στις 11- 15 εβδομάδες. Εάν επρόκειτο να αποβάλλετε λόγω της αμνιοπαρακέντησης, αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Ο κίνδυνος ελαττώνεται κατά 85% μετά τις πρώτες 24 ώρες.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα 1 στα 1000 να υπάρξει κάποια μόλυνση στη μητέρα. Για αυτό το λόγο θα καθαρίσουμε την περιοχή με αντισηπτικό πολλές φορές και θα πραγματοποιήσουμε την επέμβαση υπό άσηπτες συνθήκες.