ΥΔΡΟΫΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΥΔΡΟΫΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τι είναι το υδροϋπερηχογράφημα;

Το υδροϋπερηχογράφημα είναι μια τεχνική στην οποία υγρό εγχύεται μέσω του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας και χρησιμοποιείται υπέρηχος για να καταγράψει τις εικόνες από την ενδομητρική κοιλότητα. Το υγρό βοηθά να βλέπουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το εσωτερικό της μήτρας από το να χρησιμοποιούμε τον υπέρηχο μόνο του. Το υδροϋπερηχογράφημα μπορούμε να το κάνουμε στο Ιατρείο και έχει διαρκεία περίπου 15 λεπτά

Γιατί κάνουμε το υδροϋπερηχογράφημα;

Το υδροϋπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει την αιτία πολλών γυναικολογικών προβλημάτων, όπως αιμορραγία από τη μήτρα, υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποβολές. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να το κάνουμε αν ο απλός υπέρηχος δεν εντοπίζει κάτι, αλλά η γυναίκα ακόμα ταλαιπωρείται από συμπτώματα.

Η εξέταση μπορεί να εντοπίσει τα παρακάτω προβλήματα:

  • Παθολογικά μορφώματα εντός της μήτρας όπως υποβλεννογόνια ινομυώματα ή πολύποδες
  • Τραυματισμός και συμφύσεις του εσωτερικού της μήτρας
  • Ανωμαλίες του σχήματος της μήτρας
  • Το υδροϋπερηχογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά κάποια χειρουργική επέμβαση

Πότε πραγματοποιείται το υδροϋπερηχογράφημα;

Η εξέταση θα κανονιστεί για τις μέρες που ακολουθούν το τέλος της περιόδου σας. Αν έχετε ακόμα αιμορραγία, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι εντελώς ξεκάθαρα. Αν αιμορραγείτε, η εξέταση θα αναβληθεί μέχρι να σταματήσει το αίμα. Η εξέταση δεν πραγματοποιείται αν είστε ή θα μπορούσατε να είστε έγκυος, αν έχετε κάποια πυελική λοίμωξη ή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν είστε έγκυος, μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ κύησης για να το αποκλείσουμε.

Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν το υδροϋπερηχογράφημα;

Το υδροϋπερηχογράφημα πραγματοποιείται με άδεια την ουροδόχο σας κύστη. Για αυτό, θα πρέπει πριν από την εξέταση να αδειάσετε την κύστη. Κατόπιν, θα ξαπλώσετε στη γυναικολογική καρέκλα όπως και σε μία απλή γυναικολογική εξέταση. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε γυναικολογική εξέταση και γυναικολογικό υπερηχογράφημα.

Πώς γίνεται το υδροϋπερηχογράφημα;

Το υδροϋπερηχογράφημα αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο, γίνεται ένα κολπικό υπερηχογράφημα. Όταν τελειώσει το πρώτο μέρος, αφαιρείται η κεφαλή του υπερήχου από τον κόλπο. Τοποθετείται κολποδιαστολέας για να κρατηθεί ανοικτός ο κόλπος. Κατόπιν, καθαρίζεται ο τράχηλος. Μετά από αυτό, ένας πολύ λεπτός καθετήρας περνάει από το άνοιγμα του τραχήλου μέσα στη μήτρα. Κατόπιν, ο κολποδιαστολέας απομακρύνεται. Έπειτα, αποστειρωμένος φυσιολογικός ορός εγχύεται στο εσωτερικό της μήτρας μέσω του τραχήλου και το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ξανά. Καταγράφονται φωτογραφίες που απεικονίζουν το εσωτερικό της μήτρας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από πραγματικό περιστατικό που αντιμετωπίσαμε στο Ιατρείο, κάνοντας κλικ >ΕΔΩ<

Τι να περιμένω μετά το υδροϋπερηχογράφημα;

Οι περισσότερες γυναίκες μπορύν να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους και να επιστρέψουν στις φυιολογικές τους δραστηριότητες. Ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν μετά το υδροϋπερηχογράφημα περιλαμβάνουν:

  • πόνο σαν περιόδου
  • σταγόνες αίμα
  • κολπική έκκριση σαν νερό

Υπάρχουν κίνδυνοι από το υδροϋπερηχογράφημα;

Η επέμβαση είναι ασφαλής αν και υπάρχει μία σπάνια πιθανότητα πυελικής λοίμωξης. Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνο ή πυρετό μια ή δύο μέρες μετά την επέμβαση
  • Αλλαγή στους χαρακτήρες ή στην ποσότητα της κολπικής έκκρισης

Ποιες είναι οι εναλλακτικές εξετάσεις αντί του υδροϋπερηχογραφήματος;

Το υδροϋπερηχογράφημα μπορεί να αντικαταστήσει (πλήρως ή μερικώς) τις εξής εξετάσεις:

Υστεροσαλπιγγογραφία

Είναι εξέταση με ακτινοβολία Χ για να απεικονιστεί το εσωτερικό της μήτρας και το αν οι σάλπιγγες έχουν κώλυμα ή όχι. Μερικές γυναίκες έχουν αλλεργία στην χρωστική.

Υστεροσκόπηση

Ένας λεπτός σωλήνας με φως και κάμερα (το υστεροσκόπιο) εισέρχεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας και μπορεί να απεικονιστεί το εσωτερικό της. Σε αντίθεση με το υδροϋπερηχογράφημα, η υστεροσκόπηση χρειάζεται ήπια αναισθησία.

Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Αυτή η απεικονιστική εξέταση μπορεί να απεικονίσει πολύ καλά τα όργανα αλλά δεν μπορεί να μας δείξει το εσωτερικό της μήτρας το ίδιο καθαρά με το υδροϋπερηχογράφημα. Περιορισμός της εξέτασης επίσης είναι το υψηλό κόστος και η δυσκολία επαναλιψιμότητας.

Συμπερασματικά, το υδροϋπερηχογράφημα είναι μια εύκολη εξέταση, χωρίς ακτινοβολία, που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Ιατρείο, με μικρό κόστος και μεγάλη χρησιμότητα στη διάγνωση καταστάσεων του εσωτερικού της μήτρας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.