Προγεστερόνη την 21η μέρα του κύκλου: Ποια είναι η αξία της;

Προγεστερόνη την 21η μέρα του κύκλου: Ποια είναι η αξία της;

Η ωορρηξία είναι η φάση του κύκλου στην οποία απελευθερώνεται το ωάριο από την ωοθήκη και αντιστοιχεί στις λεγόμενες “γόνιμες μέρες” σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητάμε την εξέταση στο αίμα της προγεστερόνης την 21η μέρα του κύκλου. Με αυτή την εξέταση μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι, πράγματι, υπήρξε ωορρηξία ή όχι καθώς και αν τα επίπεδα προγεστερόνης είναι αρκετά υψηλά για να πετύχετε εγκυμοσύνη.
Κάνατε λοιπόν την εξέταση και αναρωτιέστε για τα αποτελέσματα: είναι η προγεστερόνη πολύ χαμηλή; Είναι φυσιολογική; Και τι σημαίνει αυτό για τις πιθανότητες σας για εγκυμοσύνη;
Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα για την ωορρηξία και την πιθανότητα για εγκυμοσύνη και πως πρέπει να τα ερμηνεύουμε.
Ας ξεκινήσουμε με μερικές βασικές πληροφορίες για την προγεστερόνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και γιατί θα πρέπει να την εξετάσετε;

Προγεστερόνη, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η προγεστερόνη είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες της αναπαραγωγής στο γυναικείο σώμα. Παράγεται κυρίως από τις ωοθήκες αλλά ένα μικρό ποσό επίσης παράγεται από τα επινεφρίδια και το ίδιο το νευρικό σύστημα.
Η προγεστερόνη είναι μια “θαυματουργή” ορμόνη για αυτά τα ωφέλιμα πράγματα που κάνει στο σώμα σας. Ο κύριος ρόλος της όμως είναι να προετοιμάζει το εσωτερικό στρώμα της μήτρας, το ενδομήτριο, να υποδεχθεί και να θρέψει το έμβρυο και να βοηθήσει στη διατήρηση και συνέχιση της εγκυμοσύνης.
Το πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα επίπεδα προγεστερόνης αλλάζουν σημαντικά κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Αυτές οι αλλαγές εξαρτώνται ολοκληρωτικά από το αν θα γίνει ωορρηξία ή όχι.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του κύκλου σας, πριν την ωορρηξία δηλαδή, έχετε μόνο μια μικρή ποσότητα προγεστερόνης στο αίμα. Αλλά, μετά την ωορρηξία, οι ωοθήκες ξεκινάνε να παράγουν σχετικές ΜΕΓΑΛΕΣ ποσότητες προγεστερόνης . Αυτά τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα σας.

Έτσι, το να κάνετε την εξέταση προγεστερόνης την 21η μέρα του κύκλου (προγεστερόνη ορού αίματος) μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν τελικά κάνετε ωορρηξία ή όχι. Αν οι τιμές προγεστερόνης παραμένουν χαμηλές σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας τότε αυτό σημαίνει ότι δεν κάνετε ωορρηξία. Αν τα επίπεδα προγεστερόνης ανεβαίνουν πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο αυτό δείχνει ότι έγινε ωορρηξία και είχατε και γόνιμες μέρες.
Πολύ σημαντικό είναι να ξέρετε ότι αν η μέτρηση της 21ης μέρας είναι χαμηλή, συνιστούμε επανάληψη της μέτρησης της προγεστερόνης σε μία εβδομάδα (28η μέρα) και κατόπιν σε άλλη μία εβδομάδα, μέχρι να ανεβεί η προγεστερόνη πάνω από 3 ng/ml (9.54 nmol/l) ή να έρθει περίοδος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα της εξέτασης μπορεί να μας δώσει και μια ιδέα αν τα επίπεδα προγεστερόνης σας είναι αρκετά υψηλά για να είναι επιτυχημένη η εμφύτευση και η συνέχιση της εγκυμοσύνης.

Έκανα την μέτρηση προγεστερόνης την 21η μέρα του κύκλου. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Ποια επίπεδα προγεστερόνης επιβεβαιώνουν ωορρηξία;

Ξεκινώντας, ας μιλήσουμε για τα επιθυμητά επίπεδα προγεστερόνης που μας ενδιαφέρουν για επιβεβαίωση ότι κάνετε ωορρηξία:
Ξεκινώντας, για να μπερδέψουμε τα πράγματα (!) να πούμε ότι κάθε εργαστήριο συχνά έχει διαφορετικές τιμές που δίνει και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
Αλλά, σε γενικές γραμμές, αν η μέτρηση της προγεστερόνης γίνει σωστά τότε αν τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι από 3 ng/ml (9.54 nmol/l) και πάνω τότε έχετε κάνει ωορρηξία. Αν τα επίπεδα προγεστερόνης είναι κάτω από 3 ng/ml (9.54 nmol/L) αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ΔΕΝ έχετε κάνει ωορρηξία, τουλάχιστον σε αυτό τον συγκεκριμένο κύκλο που εξετάζετε.

Επίπεδα προγεστερόνης για ωορρηξία

≥ 3 ng/ml (9.54 nmol/l): Έχετε κάνει ωορρηξία
< 3 ng/ml (9.54 nmol/l): ΔΕΝ έχετε κάνει ωορρηξία (τουλάχιστον σε αυτό τον κύκλο)

Ο κύκλος μου είναι μακρύς (σχεδόν 35 μέρες). Πότε πρέπει να κάνω μέτρηση προγεστερόνης;

Σε γυναίκες που έχουν 28 μέρες κύκλο, η μέτρηση προγεστερόνης την 21η μέρα του κύκλου είναι μια καλή ημερομηνία για να δούμε αν έχει γίνει ωορρηξία, αλλά σε μερικές γυναίκες η ωορρηξία γίνεται πιο μετά.
Σε περιπτώσεις με μακρύ κύκλο ή αν η μέτρηση της 21ης μέρας είναι χαμηλή, συνιστούμε επανάληψη της μέτρησης της προγεστερόνης σε μία εβδομάδα (28η μέρα) και κατόπιν σε άλλη μία εβδομάδα, μέχρι να ανεβεί η προγεστερόνη πάνω από 3 ng/ml (9.54 nmol/l) ή να έρθει περίοδος.

Τι ισχύει για τα επίπεδα προγεστερόνης που χρειάζονται για εγκυμοσύνη;

Η προγεστερόνη είναι πολύ σημαντική για τη διαδικασία της εμφύτευσης και της διαδικασίας της εγκυμοσύνης. Αν και μπορεί, αναζητώντας πληροφορίες, να μάθετε ότι απαιτούνται επίπεδα της τάξεως των 10 ng/ml (30 nmol/L) και πάνω, ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο και τα απαιτούμενα επίπεδα είναι μάλλον πιο χαμηλά.
Το νούμερο των 10 ng/ml προέκυψε από γυναίκες που κάναν θεραπείες για εξωσωματική με hMG (human menopausal gonadotropin). Η hMG μπορεί να κάνει τα επίπεδα προγεστερόνης να ανεβούν, οπότε αν ΔΕΝ κάνετε θεραπεία με hMG, τότε τα απαιτούμενα επίπεδα είναι σαφώς χαμηλότερα.
Σε έρευνα του 2018 σε γυναίκες που ΔΕΝ παίρναν θεραπεία με hMG και προσπαθούσαν για σύλληψη (κάποιες και με φυσικό κύκλο) αποδείχτηκε ότι επίπεδα προγεστερόνης 5.6 ng/ml ή περίπου 18 nmol/l ήταν επαρκή για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Επίπεδα προγεστερόνης που απαιτούνται για εγκυμοσύνη:

≥ 5.6 ng/ml (18 nmol/l): Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη

Βέβαια, πιθανότατα, όσο υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης, τόσο καλύτερα. Έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα προγεστερόνης τείνουν να να είναι υψηλότερα σε κύκλους που επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη από τους κύκλους που δεν έγινε αυτό και ότι ένα καλό επίπεδο προγεστερόνης τις μέρες μετά την εμφύτευση οδηγούν σε μικρότερη πιθανότητα για αποβολή.

Να έχετε υπόψιν ότι κανένα επίπεδο προγεστερόνης, όσο υψηλό κι αν είναι, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πετύχετε εγκυμοσύνη ή ότι δεν θα γίνει αποβολή! Ωστόσο, ένα καλό, υψηλό επίπεδο προγεστερόνης μία εβδομάδα από τότε που κάνατε ωορρηξία ΕΙΝΑΙ ένα καλό σημάδι που αυξάνει τις πιθανότητες σας.

Μάθετε περισσότερα για πιθανούς λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να πετύχετε εγκυμοσύνη >ΕΔΩ<

Τα επίπεδα προγεστερόνης έχουν διακύμανση

Σε όσες πληροφορίες μάθατε για την προγεστερόνη, προσθέστε και μια πολύ σημαντική: Η έκκριση της προγεστερόνης δεν είναι σταθερή σε κάθε στιγμή της ημέρας. Τα επίπεδα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το πότε θα τύχει να την μετρήσετε και μπορεί σε διάστημα μιάμισης ώρα να είναι και 8πλάσια από μέτρηση σε μέτρηση!

Με άλλα λόγια, μια χαμηλούτσικη τιμή προγεστερόνης, δεν σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί απλά να σημαίνει ότι η αιμοληψία σας έγινε στη φάση που η προγεστερόνη ήταν στα χαμηλά της και ότι αν επαναλαμβάνατε την μέτρηση λίγο αργότερα, τότε η τιμή θα ήταν σαφώς αυξημένη.

Συμπεράσματα

Η μέτρηση προγεστερόνης στο αίμα την 21η μέρα του κύκλου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν έχετε κάνει ωορρηξία στον συγκεκριμένο κύκλο. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η μέτρηση τη σωστή χρονική στιγμή.
Αν κάνετε την εξέταση τη σωστή μέρα του κύκλου, μπορείτε να πείτε με σιγουριά ότι κάνετε ωορρηξία (και έχετε γόνιμες μέρες) αν τα επίπεδα προγεστερόνης είναι πάνω από 3 ng/ml (9.54 nmol/L). Και αν το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον 5.6 ng/ml (18 nmol/l) και δεν παίρνετε φάρμακα εξωσωματικής hMG, τότε είναι πιθανόν να είναι και επαρκή για να πετύχετε εγκυμοσύνη.
Αν η μέτρηση προγεστερόνης είναι χαμηλή, ή αν έχετε μακρύ κύκλο, προτείνουμε να επαναλάβετε την μέτρηση κάθε εβδομάδα μέχρι να ανέβουν τα επίπεδα ή να δείτε περίοδο.

Είμαστε στη διάθεσή σας να σας κατατοπίσουμε περισσότερο πάνω στο θέμα αν έχετε κάποια απορία που θέλετε να συζητήσουμε.