ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ: Άτυπη υπερπλασία ενδομητρίου σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ: Άτυπη υπερπλασία ενδομητρίου σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό που αντιμετωπίσαμε στο Ιατρείο, παρουσιάζουμε την περίπτωση μιας ακραίας εκδήλωσης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αυτή της υπερπλασίας του ενδομητρίου.

Νεαρή γυναίκα, περίπου 25 ετών, παχύσαρκη, με υποθυρεοειδισμό, επισκέφτηκε το Ιατρείο για να ζητήσει τη γνώμη μας μετά από αρκετά χρόνια περιπλάνησης από ιατρείο σε ιατρείο για το πρόβλημά της. Επιθυμούσε εγκυμοσύνη.

Ανέφερε αραιές περιόδους που είχαν καταλήξει να βλέπει περίοδο 1 φορά τον χρόνο (κι αν!). Η εικόνα στον υπέρηχο ήταν εντόνως ανησυχητική και ακολούθως η βιοψία και η υστεροσκόπηση έδειξαν άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου και πολλαπλούς ενδομήτριους πολύποδες.

Η άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου είναι μια παθολογική κατάσταση που προκύπτει από το χρόνιο “βομβαρδισμό” με οιστρογόνα του εσωτερικού στρώματος της μήτρας (ενδομήτριο) χωρίς την “εκτόνωση” της κατάστασης που προσφέρει η προγεστερόνη και η περίοδος.

Με άλλα λόγια, η έλλειψη περιόδου που οφειλόταν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οδήγησε στη δημιουργία ιστολογικών αλλοιώσεων στο ενδομήτριο.

Η άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στα επόμενα 10 χρόνια σε καρκίνο του ενδομητρίου στο 25% των περιπτώσεων.

Ιστολογική εικόνα υπερπλασίας ενδομητρίου

Βρεθήκαμε στην πολύ δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε τη γυναίκα ότι η προτεινόμενη θεραπεία θα μπορούσε να είναι η αφαίρεση της μήτρας για να αποφύγει το κίνδυνο της καρκινογένεσης. Η αφαίρεση της μήτρας όμως σημαίνει ότι αυτή η νεαρή γυναίκα δεν θα μπορούσε να γεννήσει τα παιδιά της!

Στις περιπτώσεις που μια γυναίκα επιθυμεί διατήρηση της γονιμότητάς της, μπορούμε να επιχειρήσουμε εντατική θεραπεία με προγεστερόνη που “κοντράρει” τον “βομβαρδισμό” των οιστρογόνων και επαναφέρει την υγεία του ενδομητρίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χάπια από το στόμα ή/ και το ενδομήτριο σπιράλ Mirena που δουλεύει εντός της μήτρας, ακριβώς στην περιοχή του ενδιαφέροντος, στο ενδομήτριο. Η γυναίκα επέλεξε τη συντηρητική θεραπεία για να διατηρήσει τη γονιμότητά της.

Πράγματι, η θεραπεία άρχισε να παρουσιάζει αποτελέσματα και το ενδομήτριο άρχισε να επανέρχεται. Χρειάστηκε επαναληπτική υστεροσκόπηση για την αφαίρεση των πολυπόδων που απέμειναν και μετά από περίπου 1 χρόνο η κατάσταση είχε επανέλθει στο φυσιολογικό.

Μετά, ξεκινήσαμε εντατικά προσπάθειες για επίτευξη εγκυμοσύνης. Μετά από λίγους μήνες, το ζευγάρι τα κατάφερε! Πριν λίγες μέρες, είδαμε έναν μικρό σάκο εγκυμοσύνης, το ξεκίνημα μιας νέας ζωής! Τα συναισθήματα ήταν απίστευτα!

Εκεί που πριν μικρό χρονικό διάστημα είχαμε μια πολύ στενάχωρη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε και συζητούσαμε για καρκίνο και αφαίρεση μήτρας, τώρα μιλάμε για εγκυμοσύνη και τον ερχομό μιας νέας ζωής!

Είμαστε πολύ περήφανοι για τη βοήθεια που προσφέραμε στη νεαρή γυναίκα και μακάρι όλα να τελειώσουν ομαλά και να πάρει το μωράκι της αγκαλιά! Αυτό το περιστατικό θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα που καταφέραμε στην καριέρα μας και πραγματική απόδειξη ότι η σύγχρονη Επιστήμη μπορεί να αποβεί προς όφελος της ζωής των ανθρώπων!