Κολπίτιδα από μύκητες

Κολπίτιδα από μύκητες

Η κολπίτιδα από μύκητες είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες θα εμφανίσουν στη ζωή τους, ενδεχομένως περισσότερες από μία φορές.

Ίσως να γνωρίζετε ήδη ότι η κολπίτιδα από μύκητες προκαλεί φαγούρα και είναι εξαιρετικά ενοχλητική, αλλά αν αυτό είναι το μόνο που γνωρίζετε, ευκαιρία να μάθετε περισσότερα!

Από τι προκαλείται η κολπίτιδα από μύκητες;

Προκαλείται συνήθως από ένα ζυμομύκητα που ονομάζεται candida, αλλά μην ανησυχείτε, είναι συνήθως ακίνδυνος. Η Candida αγαπά τις ζεστές, υγρές συνθήκες. Ο κόλπος σας μπορεί να είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για την candida γιατί έχει ακριβώς τις συνθήκες που χρειάζονται για την αναπαραγωγή του μύκητα: Ζέστη και υγρασία!

Φυσιολογικά, η χλωρίδα του κόλπου (που αποτελείται από τα “καλά” μικρόβια που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι ή κολποβακτηρίδια) διατηρείται όξινη, έχει δηλαδή χαμηλό pH και έτσι οι μύκητες δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Αν διαταραχθεί η ισορροπία των καλών βακτηρίων σας, τότε οι μύκητες μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας κολπίτιδας από μύκητες;

Κάθε γυναίκα μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα είναι κοινά και μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Κνησμός του κόλπου
  • Πόνος γύρω από την είσοδο του κόλπου σας (το αιδοίο)
  • Πρήξιμο των χειλέων του αιδοίου
  • Πηχτά κολπικά υγρά
  • Λευκωπά κολπικά υγρά
  • Κολπικά υγρά σαν κομμένο γάλα ή τυρί cottage
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα αλλά ταυτόχρονα με πυρετό, ρίγη, ναυτία, εμετό και κοιλιακό άλγος, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον γυναικολόγο σας. Μπορεί να υπάρχει πυελική φλεγμονή!

Τι αλλαγές θα παρατηρήσω στα κολπικά μου υγρά;

Η κολπική σας έκκριση σας στην κολπίτιδα από μύκητες θα αλλάξει. Με την κολπίτιδα από μύκητες εμφανίζονται κολπικά υγρά που κανονικά δεν πρέπει να βλέπετε. Η έκκρισή σας μπορεί να γίνει κίτρινη ή να παραμείνει άσπρη, αλλά να είναι πολύ πιο παχύρρευστη από ό,τι συνήθως (συνήθως μοιάζει με τυρί κότατζ).

Τι άλλες αλλαγές θα παρατηρήσω στα γεννητικά μου όργανα;

Ο κόλπος σας μπορεί να αλλάξει εμφάνιση. Η κολπίτιδα από μύκητες μπορεί να κάνει τα χείλη του κόλπου σας αρκετά πρησμένα και κόκκινα, ειδικά αν έχετε φαγούρα – ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να μην ξύνετε την περιοχή γιατί θα τραυματιστεί.

Εξωτερικές κρέμες ειδικές για την κολπίτιδα από μύκητες μπορούν να βοηθήσουν με τον κνησμό, αλλά δεν θα καθαρίσουν τη μόλυνση (γιατί η μόλυνση προέρχεται από το εσωτερικό του κόλπου. Δείτε παρακάτω για αποτελεσματική θεραπεία).

Μπορώ να κολλήσω τον/ την σύντροφό μου μύκητες;

Ναι, η κολπίτιδα από μύκητες μπορεί να μεταδοθεί. Αν και δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), η κολπίτιδα από μύκητες μπορεί να προκληθεί και μερικές φορές να μεταδοθεί μέσω του σεξ. Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγετε το σεξ ή να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά την επαφή. Η αποχή τις μέρες της μόλυνσης θα αποτρέψει την επανεμφάνισή της και θα απαλύνει (ως ένα βαθμό) και τις ενοχλήσεις.

Κολλάνε μύκητες μόνο οι γυναίκες;

Και οι άνδρες μπορούν να κολλήσουν κολπίτιδα από μύκητες. Αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο μέσω της σεξουαλικής επαφής με κάποια που το έχει ήδη, αλλά όπως ο γυναικείος κόλπος μπορεί να είναι φιλόξενος για την candida, έτσι μπορεί και το πέος ενός άνδρα. Άλλοι λόγοι που το παθαίνουν οι άνδρες μπορεί να είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σακχαρώδης διαβήτης ή τυχόν φίμωση της ακροποσθίας (να είναι στενό το δέρμα που καλύπτει το πέος). Σε γενικές γραμμές όμως, επειδή τα γεννητικά όργανα του άντρα είναι εξωτερικά, αερίζονται πιο εύκολα και διατηρούν χαμηλότερη θερμοκρασία, οπότε είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν μύκητες.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την δημιουργία κολπίτιδας από μύκητες;

Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος που μπορείτε να το αποκτήσετε. Ο κύριος λόγος για την εμφάνιση κολπίτιδας από μύκητες είναι επειδή αλλάζει η ισορροπία των βακτηρίων σας, το pH του κόλπου αλλά τα ακόλουθα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία των βακτηρίων σας:

  • Εάν παίρνετε αντιβιοτικά
  • Ερεθισμένο δέρμα στην περιοχή
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εμμηνόπαυση
  • Εγκυμοσύνη
  • Εάν έχετε ουρολοίμωξη
  • Σακχαρώδης διαβήτης

 

Είναι συνηθισμένη η κολπίτιδα από μύκητες;

Είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε. Περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα εμφανίσουν κολπίτιδα από μύκητες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να την εμφανίζουν πολύ συχνά. Αν πάθετε κολπίτιδα από μύκητες περισσότερες από 3- 4 φορές τον χρόνο, αυτό σημαίνει ότι έχετε υποτροπιάζουσες (επαναλαμβανόμενες) κολπίτιδες. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας για να λάβετε την κατάλληλη αγωγή.

Τι πρέπει να κάνω για να μην παθαίνω κολπίτιδα από μύκητες;

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε. Η αλλαγή κάποιων πραγμάτων σχετικά με τον τρόπο ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κολπίτιδας από μύκητες, όπως η αποφυγή αποσμητικών και αρωματικών προϊόντων μέσα και γύρω από τον κόλπο σας, να θυμάστε το σκούπισμα να γίνεται πάντα από μπροστά προς τα πίσω και η αποφυγή πολύ ζεστών λουτρών.

  • Επιπλέον, θα βοηθηθείτε αν προσπαθήσετε να:
  • Περιορίσετε τη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε. Οι μύκητες λατρεύουν τη ζάχαρη!
  • Φοράτε χαλαρά, βαμβακερά εσώρουχα
  • Μην περνάτε μεγάλα διαστήματα με βρεγμένα/ ιδρωμένα ρούχα ή μαγιό. Οι μύκητες λατρεύουν τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα!
  • Παίρνετε αντιβιώσεις μόνο όταν είναι απαραίτητες, για το μικρότερο δυνατό διάστημα
  • Μην κάνετε κολπικές (εσωτερικές) πλύσεις. Μπορούν να σας χαλάσουν τη χλωρίδα του κόλπου. Μάθετε περισσότερα για τις κολπικές πλύσεις >ΕΔΩ<

 

Πότε πρέπει να επισκεφτώ γυναικολόγο;

Αν έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με κολπίτιδα από μύκητες ή αν έχετε πάθει κολπίτιδα περισσότερες από δύο φορές σε έξι μήνες, καλό θα ήταν να σας δει ο γυναικολόγος σας. Αυτό, κυρίως για να μπορέσετε να έχετε μια οριστική διάγνωση και να αποκλείσετε οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι. Εάν είστε έγκυος και έχετε κολπίτιδα από μύκητες, θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε τον γιατρό ή τη μαία σας. Θα χρειαστείτε φάρμακα για να απαλλαγείτε από την κολπίτιδα. Συνήθως, δίνονται σε μορφή κάψουλας/δισκίου από του στόματος, κολπικού υπόθετου ή κολπικής (εσωτερικής) κρέμας. Με φαρμακευτική αγωγή, η κολπίτιδα από μύκητες θα πρέπει να εξαφανιστεί μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά αν δεν συμβεί αυτό θα πρέπει να σας ξαναδεί ο γυναικολόγος σας.

Εναλλακτικές (μη φαρμακευτικές) μέθοδοι αντιμετώπισης

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις κολπίτιδες από μύκητες είναι αντιμυκητιασικά φάρμακα. Αν θέλετε να αποφύγετε την επίσκεψη σε γυναικολόγο ή δεν βολεύει να κανονίσετε ραντεβού άμεσα, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης

Προβιοτικά

Αν πάρε προβιοτικά (προτείνουμε κολπικά) αναπληρώνετε τους γαλακτοβάκιλλους που είναι σύμμαχοι της άμυνας του κόλπου σας, ρυθμίζετε το pH και καταπολεμάτε την κολπίτιδα από μύκητες.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια άλλη φυσική πηγή προβιοτικών. Φάτε το, μιας και η τοπική χρήση στην περιοχή ή εσωτερικά στον κόλπο δεν φαίνεται να ωφελεί. Προτιμήστε γιαούρτια “ζωντανά”, με γαλακτοβάκιλλους ή πέτσα.

Πλυθείτε με χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι φυσικό αντισηπτικό. Μπορείτε να πλύνετε την περιοχή με χαμομήλι, να καθίσετε σε λεκανίτσα με χαμομήλι ή να τοποθετήσετε επιθέματα βουτηγμένα σε χαμομήλι.

Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας

Χρησιμοποιείται κυρίως από γυναίκες στο εξωτερικό όπου τοποθετούν το λάδι της καρύδας στην περιοχή που έχει πρόβλημα. Το λάδι καρύδας (coconut oil) είναι αποδεδειγμένα αντιμυκητισικό και, ενδεχομένως, μπορεί να ελέγξει την φλεγμονή και να ηρεμήσει και το ερεθισμένο δέρμα

Χρησιμοποιήστε λάδι από δέντρο τσαγιού

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν γυναίκες του εξωτερικού είναι η χρήση λαδιού από δέντρο τσαγιού (έλαιο τσαγιού ή λάδι τεϊόδεντρου). Κυκλοφορεί σε μορφές υποθέτων, κρέμας ή αλοιφής. Φαίνεται ότι έχει αντιμυκητιασική δράση αν και μπορεί, σε παρατεταμένη χρήση, να προκαλέσει ερεθισμό, οπότε συνιστάται η χρήση της να γίνεται με μέτρο.

Βορικό οξύ

Το βορικό οξύ είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι των μυκήτων και πολλές φορές χρησιμοποιείται σε δύσκολες περιπτώσεις όταν τα υπόλοιπα μέσα δεν βοηθούν. Έχει το μειονέκτημα ότι είναι αρκετά ερεθιστικό σε παρατεταμένη χρήση. Διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες ενσωμάτωσαν βορικό οξύ σε μικρότερη δόση σε συνδυασμό με άλλα έκδοχα για να είναι πιο εύκολα ανεκτό.

Συμπερασματικά, η κολπίτιδα από μύκητες είναι σχεδόν συνυφασμένη με την ανατομία του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Υπάρχουν εξαιρετικά αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες αλλά και εναλλακτικές μέθοδοι που μπορούν να συνεισφέρουν. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η άμυνα του οργανισμού αλλά και συνήθειες της καθημερινότητας ακόμα και ο τρόπος ζωής μιας γυναίκας. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα σε παλιότερο άρθρο μας >ΕΔΩ<