Σαλπιγγογραφία με υπερήχους

Σαλπιγγογραφία με υπερήχους

Υστεροσαλπιγγογραφία με υπέρηχο (HyFoSy)

Η υστεροσαλπιγγογραφία αποτελεί μία από τις βασικές εξετάσεις στη διερεύνηση της υπογονιμότητας καθώς προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη γονιμότητα της γυναίκας. Μας δείχνει αν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές ή όχι. Οι ανοικτές σάλπιγγες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η γονιμοποίηση.

Μέχρι πρόσφατα, χρησιμοποιούταν μόνο η «κλασική» υστεροσαλπιγγογραφία (HSG ή ΥΣΓ ή σαλπιγγογραφία), η οποία πραγματοποιείται σε ακτινολογικό εργαστήριο, με ακτίνες X. Μία ειδική σκιαστική ουσία χορηγείται από τον τράχηλο της μήτρας και καθώς αυτή διέρχεται μέσα από τα έσω γεννητικά όργανα λαμβάνεται μια σειρά ακτινογραφιών. Η σαλπιγγογραφία μας δίνει σημαντικές πληροφορίες, γιατί μπορεί να αναδείξει προβλήματα στην κατασκευή της μήτρας, μας υποψιάζει για τυχόν πολύποδες και ινομυώματα που επηρεάζουν την ενδομήτρια κοιλότητα και επίσης μας πληροφορεί για το αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές.

Ωστόσο κατά τη μέθοδο αυτή, λαμβάνεται μια δόση ακτινοβολίας και επίσης υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για αλλεργική αντίδραση στη σκιαγραφική ουσία. Αρκετές γυναίκες χαρακτηρίζουν την εξέταση «άβολη» και σε κάποιες μπορεί να φτάσει να είναι ακόμα και επώδυνη.

Πλέον, στο Ιατρείο μας, προσφέρουμε μια νέα μέθοδο για τη διερεύνηση της γονιμότητας, ανώδυνα και χωρίς καμία ακτινοβολία. Η Σαλπιγγογραφία με υπερήχους (HyFoSy)! Είμαστε το πρώτο Ιατρείο στη Δυτική Θεσσαλία και ένα από τα λίγα Ιατρεία Πανελληνίως, που παρέχουμε αυτή την υπηρεσία.

Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή με διάφορα ονόματα όπως HyFoSy (από το Hystero-Foam-Salpingography, με χρήση αφρού ως σκιαστικού μέσου), HyCoSy (από το Hystero-Contrast-Salpinography), ανώδυνη σαλπιγγογραφία, υπερηχο-σαλπιγγογραφία.

Η Yπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια σύγχρονη υπερηχογραφική εξέταση που ενδείκνυται σαν μια πρώτη προσέγγιση για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.

Πλεονεκτήματα:

· Δεν έχει καθόλου ιονίζουσα ακτινοβολία (σε αντίθεση με την κλασσική μέθοδο, όπου η ακτινοβολία ισοδυναμεί περίπου με 8- 10 ακτινογραφίες θώρακα).

·Έχει μηδενικό κίνδυνο αλλεργίας. Το νέας γενιάς σκιαστικό που χρησιμοποιούμε (ExEm Foam), από κυτταρίνη και γλυκερόλη, είναι υποαλλεργικό.

· Είναι ουσιαστικά ανώδυνη, με ελάχιστη έως μικρή ενόχληση κατά την εξέταση (ανώδυνη σαλπιγγογραφία).

·Μπορεί να συνδυαστεί με κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Έτσι, με μία εξέταση, λαμβάνονται πληροφορίες για την κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών, χρήσιμες για την συνολική εκτίμηση της γονιμότητας.

·Πραγματοποιείται στο ιατρείο μας, οπότε βρίσκεστε σε οικείο περιβάλλον και επιπλέον δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε σε κάποια μονάδα που πιθανόν να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση.

·Έχει σύντομη διάρκεια, συνήθως 15- 20 λεπτά.

Πώς γίνεται η σαλπιγγογραφία με υπερήχους;

Πρώτα, καθαρίζουμε με αντισηπτικό τον κόλπο. Μετά, εισέρχεται ο ειδικός καθετήρας στον τράχηλο της μήτρας. Ακολουθεί η πραγματοποίηση της εξέτασης που γίνεται με την έγχυση αφρώδους σκιαστικού στην κοιλότητα της μήτρας. Παράλληλα, με υπερηχογραφική εξέταση υψηλής ανάλυσης παρακολουθείται η ροή του σκιαστικού μέσα από τις σάλπιγγες, ώστε να διαπιστωθεί άμεσα η κατάσταση διαβατότητας τους. Λαμβάνονται εικόνες 2D και 3D καθώς και βίντεο της εξέτασης.

Τι πληροφορίες μας δίνει η σαλπιγγογραφία με υπερήχους;

H HyFoSy εξετάζει αρχικά την κοιλότητα της μήτρας για προβλήματα στη μορφολογία της και κατόπιν ελέγχει αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί γονιμοποίηση.

Η εξέταση απαιτεί προετοιμασία;

Η υστεροσαλπιγγογραφία συστήνεται να γίνεται πριν την ωορρηξία, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας αρχόμενης εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η σαλπιγγογραφία με υπερήχους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου (μιας και δεν εκθέτει το σώμα σε ιονίζουσα ακτινοβολία), εκτός περιόδου. Προηγούμενα, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος για τυχόν κολπίτιδες και ενδεχομένως να χρειαστεί αντιβιοτική θεραπεία πριν την εξέταση. Έτσι, αποφεύγεται η διασπορά μικροβίων από τον κόλπο στην μήτρα και τις σάλπιγγες, λόγω της ενδομήτριας έγχυσης του σκιαγραφικού.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Είναι πολύ καθησυχαστικό ότι σε περισσότερες από 60.000 καταγεγραμμένες εφαρμογές της HyFoSy, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις αναφέρονται ήπια κοιλιακά ενοχλήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της εξέτασης;

Η Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργία των σαλπίγγων στις περιπτώσεις που οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, αλλά δεν λειτουργούν σωστά. Σπανιότερα, και σε περίπτωση σπασμού των σαλπίγγων, λόγω της εισόδου του σκιαγραφικού μέσου, οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται κατά την εξέταση, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανοιχτές και φυσιολογικές. Σε περιπτώσεις με αυξημένο σωματικό βάρος, μπορεί να υπάρχει δυσκολία στην απεικόνιση του αφρώδους σκιαστικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έλεγχος (κλασική σαλπιγγογραφία, υστεροσκόπηση ή σπάνια, λαπαροσκόπηση).

Ποια είναι τα οφέλη της εξέτασης;

Έχει παρατηρηθεί πως τους πρώτους μήνες μετά την υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία αυξάνεται η πιθανότητα φυσικής σύλληψης στο ζευγάρι που βρίσκεται σε προσπάθεια για εγκυμοσύνη, λόγω της καλύτερης λειτουργίας των σαλπίγγων που ακολουθεί την έγχυση του σκιαστικού.