Εμβόλιο κοκκύτη στην εγκυμοσύνη: Σημαντικά οφέλη

Εμβόλιο κοκκύτη στην εγκυμοσύνη: Σημαντικά οφέλη

Σε πρόσφατη έρευνα στην Αυστραλία, φάνηκε ότι ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προφυλάσσει σε ποσοστό περίπου 65% από την εμφάνιση λοιμώξεων από κοκκύτη στα νεογέννητα μωρά.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη online >ΕΔΩ< (στα Αγγλικά) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Pediatrics.

Από την έρευνα προκύπτει ότι περίπου 52% των γυναικών που εξετάστηκαν, έλαβαν το εμβόλιο Tdap για τον κοκκύτη. Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τη γέννηση ως τους πρώτους 18 μήνες της ζωής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις περιπτώσεις που είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός, φάνηκε ΄ότι επιτεύχθηκε σημαντική προστασία τουλάχιστον ως τους 8 πρώτους μήνες ζωής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το 70%- 90% όλων των νοσηλειών και των θανάτων που σχετίζονται με τον κοκκύτη, συμβαίνουν στην νεογνική ηλικία.

Παρόμοια είναι η εμπειρία και στις ΗΠΑ με το CDC (το αντίστοιχο ΚΕΕΛΠΝΟ), να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην Αμερική, οι μολύνσεις από κοκκύτη είναι σε άνοδο με περίπου 1000 νεογνά κάθε χρόνο να νοσηλεύονται και περίπου 5- 15 να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Σχετικά με την επίδραση του εμβολίου του κοκκύτη, στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου που γίνεται μετά τη γέννηση

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι αν έχει προηγηθεί εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε πέφτει λίγο η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου του κοκκύτη που γίνεται στο παιδί (σε 76,5% από 92,9%). Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι, έστω κι έτσι, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων μόλυνσης από κοκκύτη.

Ποια είναι η καλύτερη εβδομάδα για να χορηγηθεί το εμβόλιο του κοκκύτη στις έγκυες μητέρες;

Αυτή είναι μια άλλη, σημαντική ερώτηση. Οι ερευνητές απαντούν ότι η καλύτερη εβδομάδα για να χορηγηθεί το εμβόλιο είναι κοντά στις 28 εβδομάδες κύησης. Αν γίνει ο εμβολιασμός σε αυτή τη χρονική στιγμή, παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά μόλυνσης των νεογνών μέχρι τους πρώτους 8 μήνες ζωής.

Η δική μας πρακτική

Στο Ιατρείο, διαχρονικά, ενθαρρύνουμε τις έγκυες να κάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιλογές τους, μετά από ενημέρωση σχετικά με τον κοκκύτη είναι

  • 1) να εμβολιαστούν από τις 27- 36 εβδομάδες εγκυμοσύνης,
  • 2) να εμβολιαστούν αμέσως μετά τη γέννηση και
  • 3) να μην εμβολιαστούν καθόλου, αν δεν το επιθυμούν.

Από τις έγκυες που παρακολουθούμε, περίπου 4 στις 5 επιλέγουν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάποια πρακτικά προβλήματα (πχ να μην “αναλαμβάνουν” οι φαρμακοποιοί να εμβολιάσουν την έγκυο, πιθανότατα λόγω άγνοιας), τον τελευταίο καιρό δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Με βάση τα καινούργια δεδομένα, θα προτείνουμε στις γυναίκες που επιθυμούν να εμβολιαστούν να το κάνουν πιο κοντά στις 28 εβδομάδες κύησης, αν είναι εφικτό, και να τις ενημερώνουμε με πιο ακριβή ποσοστά για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του κοκκύτη πριν τη γέννηση του μωρού τους.