Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΥΓΙΟΥΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΥΓΙΟΥΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Είστε έγκυος; Συγχαρητήρια! Ακούτε χίλιες και μία διαφορετικές συμβουλές για την εγκυμοσύνη σας και έχετε μπερδευτεί; Τα πράγματα, κατά βάση, είναι εξαιρετικά απλά! Μαζέψαμε τα δέκα (και μοναδικά) πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

1) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΑΣ

Η συμβουλή μας είναι να προσπαθήσετε να γίνετε υγιής πριν καν μείνετε έγκυος. Διορθώστε τυχόν προβλήματα με το θυρεοειδή σας, ελέγξτε το βάρος σας και ξεκινήστε να παίρνετε φυλικό οξύ σε δόση 400 μικρογραμμάρια την ημέρα. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην καλή διάπλαση του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Διακόψτε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ ή τυχόν άλλων ουσιών

Κανονίστε ένα ραντεβού μαζί μας για να ελέγξουμε αν τα φάρμακα που πιθανόν παίρνετε είναι συμβατά με τις προσπάθειες εγκυμοσύνης. Προγραμματίστε ένα τεστ Παπ αν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που το κάνατε τελευταία φορά. Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να ελεγχθείτε για τυχόν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει όλα σας τα εμβόλια και ότι έχετε θεραπευθεί από τυχόν προβλήματα υγείας ή μολύνσεις που πιθανόν έχετε.

2) ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΑΣ

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε υποστήριξη στα διάφορα θέματα της καθημερινότητας αλλά και στον ψυχολογικό τομέα. Αυτό μπορεί να μειώσει κατά πολύ το άγχος σας ή αισθήματα κατάθλιψης που πιθανόν να βιώνετε. Αναζητήστε βοήθεια από το σύντροφό σας, την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες σας. Μην ξεχνάτε ότι και εμείς είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να συζητήσουμε ότι σας απασχολεί!

Η υποστήριξη και η καλή ψυχολογία βοηθά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά ακόμα και κατά τον τοκετό! Μειώνεται η ανάγκη για φάρμακα, για παρεμβάσεις, μειώνεται ακόμα και η πιθανότητα για καισαρική τομή! Έτσι, θα έχετε μια καλύτερη εμπειρία κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννα σας και την περίοδο της λοχείας.

3) ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ

Οι εποχές που μια γυναίκα αρκούνταν στη γέννηση ενός υγιούς μωρού έχουν παρέλθει. Το νέο μοντέλο μαιευτικής φροντίδας επιτάσσει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του γιατρού και του ζευγαριού. Θα πρέπει ο γιατρός να σέβεται τη γυναίκα που έχει απέναντι του και να στηρίζει τις επιλογές της. Η εγκυμοσύνη είναι μια υγιής διαδικασία και δεν είναι αρρώστια. Ο γιατρός πρέπει να συμπεριφέρεται έχοντας στο μυαλό του πρώτα από όλα τα θέλω της γυναίκας και όχι τα δικά του.

Φιλοδοξούμε να έχουμε αυτόν ακριβώς το ρόλο στην εγκυμοσύνη σας. Για εμάς, δεν αρκεί η γέννηση ενός υγιούς μωρού. Πρέπει η γυναίκα να αισθανθεί πρωταγωνίστρια στην εγκυμοσύνη της και όχι κομπάρσος. Ο στόχος μας δεν θα έχει επιτευχθεί αν η εγκυμονούσα δεν απολαύσει το ταξίδι της εγκυμοσύνης, αν δεν αισθανθεί ασφάλεια και αν δεν ζήσει την εμπειρία της εγκυμοσύνης και της γέννας όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Για τις λίγες περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη χαρακτηριστεί “υψηλού κινδύνου”, η συνεργασία με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων θα εξασφαλίσει το βέλτιστο αποτέλεσμα για εσάς και το μωρό σας.

4) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήπια συμπτώματα μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρές επιπλοκές: έντονη ζάλη, λιποθυμία, δύσπνοια, ταχυκαρδία, έντονη ναυτία και πολλαπλοί εμετοί, δυσκολία στο περπάτημα, πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, θόλωση της όρασης, έντονο πρήξιμο ή μειωμένες εμβρυϊκές κινήσεις απαιτούν επικοινωνία μαζί μας.

Στην Ελλάδα, ποσοστό περίπου 10% των μωρών γεννιούνται με κάποιο βαθμό προωρότητας (γεννήσεις πριν τις 37 εβδομάδες). Αν εμφανίσετε συμπτώματα όπως συσπάσεις (πετρώματα) της μήτρας που ολοένα και δυναμώνουν, αντανάκλαση του πόνου στη μέση, σπάσιμο των νερών ή αιμορραγία από τον κόλπο, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας. Ίσως, αυτά να σημαίνουν ότι ο τοκετός σας ξεκίνησε πρόωρα.

Το χειμώνα, εμβολιαστείτε με το εμβόλιο κατά της γρίπης. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, γιατί παραμελημένες ουλίτιδες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Αν χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, ενημερώστε μας πρώτα!

5) ΦΑΤΕ ΚΑΛΑ (ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΥΟ!)

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αξίζει τον κόπο να δώσετε προσοχή στις θερμίδες που καταναλώνετε. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυλικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο θα θρέψουν εσάς και το μωράκι σας και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στο θέμα της δυσκοιλιότητας. Στο ίδιο θέμα μπορεί να σας βοηθήσει και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού το οποίο, επίσης βοηθά στην αύξηση του όγκου του αίματος. Φροντίστε να τρώτε 4- 5 μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα για να προλάβετε τις καούρες, για να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά και να αποφύγετε τις λαιμαργίες!

Αποφύγετε φαγητά που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την εγκυμοσύνη σας, όπως κακομαγειρεμένα κρεατικά, ωμά θαλασσινά, ωμά ή κακομαγειρεμένα αυγά, τυριά από μη παστεριωμένο γάλα, ψάρια όπως το σκουμπρί ή ο ξιφίας που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και άλλες τοξίνες. Περιορίστε την ποσότητα καφεΐνης σε 1- 2 καφέδες την ημέρα (προσοχή! Καφεΐνη μπορεί να υπάρχει και σε άλλα ροφήματα όπως το τσάι, στη σοκολάτα κλπ)

6) ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως απαραίτητη. Το απολύτως ελάχιστο που πρέπει να κάνει μια έγκυος είναι να ασκείται για 30 λεπτά κάθε μέρα, 6- 7 φορές την εβδομάδα. Εξαίρεση είναι μόνο τυχόν σοβαρά προβλήματα της εγκυμοσύνης ή της υγείας γενικότερα. Η τακτική άσκηση βοηθά στους πόνους της μέσης, τη δυσκοιλιότητα, την πρωινή ναυτία αλλά και στην ψυχολογία της εγκύου. Η ενδυνάμωση των πνευμόνων και της καρδιάς βοηθά πολύ στο να τα καταφέρετε όταν έρθει και η ώρα του τοκετού, αλλά και στην ανάρρωση.

7) ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Οι τραυματισμοί είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου κατά την εγκυμοσύνη. Αυτοί συμβαίνουν κυρίως σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Είναι απολύτως απαραίτητο να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτοκίνητο. Αν γίνει κάποιο ατύχημα, οι έγκυες που δεν φοράνε ζώνη έχουν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το μωρό τους από αυτές που τη φοράνε. Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας >ΕΔΩ<.

Η δεύτερη αιτία τραυματισμών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι, δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία. Μη φοβάστε να μιλήσετε σχετικά και να αναζητήσετε βοήθεια. Γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας: 15900, e-mail: sos15900@isotita.gr και http://www.isotita.gr/index.php/docs/c41

8) ΖΗΣΤΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση σε χημικά, όπως αυτά που υπάρχουν σε καθαριστικά σπιτιού, διαλυτικά, μπογιές και προϊόντα ομορφιάς. Αποφύγετε την έκθεση σε μόλυβδο (πιο κοινός σε παλιές οικοδομές). Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν ΒΡΑ (φαινόλες), ένα συνθετικό οιστρογόνο που βρίσκεται σε αμέτρητα προϊόντα, όπως πλαστικά δοχεία και μπουκάλια ακόμα και σε μερικές αποδείξεις ταμειακών μηχανών.

Αποφύγετε ακόμη και το παθητικό κάπνισμα, περιττώματα από γάτες, την απευθείας επαφή με χώματα και προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερα βιολογικά προϊόντα για να μειώσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα, αυξητικές ορμόνες και άλλα χημικά. Να πλένετε με άφθονο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε. Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την έκθεση σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αυξημένη πιθανότητα για παχυσαρκία, υπογονιμότητα, μαθησιακές διαταραχές και πνευματική καθυστέρηση σε παιδιά.

9) ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΑΣ

Σε αδρές γραμμές, οι αδύνατες γυναίκες (ΒΜΙ< 18,5) μπορούν να πάρουν 12 με 18 κιλά στην εγκυμοσύνη, ενώ αντίστοιχα οι φυσιολογικού βάρους (ΒΜΙ 18,5- 24,9) 11 με 14 κιλά, οι υπέρβαρες (ΒΜΙ 25- 29,9) 6 με 11 κιλά και οι παχύσαρκες (ΒΜΙ> 30) 5 με 9 κιλά. Γενικά μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος αναμένεται να πάρει περίπου 1 με 2 κιλά κατά το πρώτο τρίμηνο και ½ με 1 κιλό κάθε εβδομάδα για το υπόλοιπο της κύησης.

Είναι πολύ συχνό και πολύ εύκολο για μια γυναίκα να πάρει πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λίγο οι πειρασμοί, λίγο η παρότρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού, λίγο η ακινησία συμβάλλουν στον εκτροχιασμό! Οι υπέρβαρες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, ανεβασμένη αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία. Τα μωρά τους είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη γέννηση, να έχουν επιπλοκές στους τοκετούς και να αναγκαστούν να οδηγηθούν σε καισαρική τομή.

Εξυπακούεται ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για δίαιτες, οπότε είναι πολύ κακή ιδέα να σταματήσετε να τρώτε ή να παραλείπετε γεύματα. Σας συστήνουμε να μιλήσετε με τον/ την διατροφολόγο σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά.

10) ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ STRESS

Σύμφωνα με έρευνες, το σοβαρό ή χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο. Επιπλέον, ένα ποσοστό μέχρι και 10% των γυναικών θα εμφανίσει κάποια συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τα οποία οι περισσότερες δεν θα αναζητήσουν βοήθεια.

Ένας ωραίος τρόπος εκτόνωσης από το stress είναι η σεξουαλική επαφή που μπορεί να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (με κάποιες τροποποιήσεις ως προς τις στάσεις). Αν δεν κινδυνεύετε από πρόωρο τοκετό ή δεν έχετε αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε σεξουαλική ζωή μέχρι να γεννήσετε.

ΚΑΙ… ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ!

1) Όχι, το ποτάκι που ήπιατε το βράδυ πριν καταλάβετε ότι έχετε καθυστέρηση, δεν θα βλάψει το μωρό σας! Χρειάζονται 9- 12 μέρες από τη γονιμοποίηση μέχρι να γίνει η εμφύτευση και ο πλακούντας αρχίζει να μορφοποιείται μετά τις 12 μέρες. Έτσι, είναι ελάχιστο το χρονικό διάστημα έκθεσης στο αλκοόλ και το μωρό σας δεν μπορεί να επηρεαστεί γιατί δεν υπάρχει στην ουσία, μέχρι τότε, ανταλλαγή αίματος μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου. Ωστόσο, το αλκοόλ δεν είναι αθώο γενικά στην εγκυμοσύνη! Μάθετε περισσότερα >ΕΔΩ<.

2) Όχι, η πρωινή ναυτία και οι εμετοί δεν θα στερήσουν από το μωράκι σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γενικά, θα ανακουφιστείτε από τη ναυτία και τους εμετούς ως το τέλος του 1ου τριμήνου. Ούτως ή άλλως, το μωράκι στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες βιταμινών και στοιχείων.

3) Όχι, δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε και να προκαλέσετε αποβολή. Αυτός ο ευρύτατα διαδεδομένος μύθος δεν έχει καμία επιστημονική βάση! Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποβολές του 1ου τριμήνου είναι λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών, οπότε η Φύση επιλέγει να μην αφήσει την εγκυμοσύνη να προχωρήσει. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, έκθεση σε χημικές ουσίες και ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσουν αποβολές αλλά η εργασία, η άθληση και η σεξουαλική επαφή αποκλείεται να το προκαλέσουν. Για τον ίδιο λόγο, δεν έχει νόημα η λήψη σκευασμάτων μαγνησίου, προγεστερόνης, buscopan ή άλλων “συμπληρωμάτων” που συνηθέστατα συνταγογραφούνται χωρίς καμία επιστημονική βάση.

Ελπίζουμε να αισθάνεστε καλύτερα με την εγκυμοσύνη σας και να έχουν καταλαγιάσει οι ανησυχίες σας. Το γυναικείο σώμα είναι φτιαγμένο για να φέρνει Ζωή και ελάχιστα πράγματα μπορεί να πάνε λάθος. Πιστέψτε στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας και όλα θα πάνε καλά! Για περισσότερες πληροφορίες, είμαστε στη διάθεσή σας

Heading