ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΡΙΟ

ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΡΙΟ

Ένα από τα θέματα που συζητάμε συχνά στο Ιατρείο με τις έγκυες είναι και η κατανάλωση αλκοόλ. Κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει να είναι ενήμερη για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στο μωράκι της. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι σημαντικό να αποφεύγουν το αλκοόλ μόνο κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν μερικοί μύθοι που υποστηρίζουν ότι λίγο ποτό κατά το 2ο και 30 τρίμηνο δεν κάνει κακό.

Πόσα ποτά μπορώ να πιω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ σε οποιαδήποτε δόση είναι τοξική ουσία που περνάει από τον πλακούντα στην κυκλοφορία του μωρού. Η έκθεση του αγέννητου μωρού σας σε αλκοολούχα ποτά μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα υγείας και συγγενείς ανωμαλίες.

Τι μπορεί να συμβεί στο μωρό μου αν καταναλώνω αλκοόλ;

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών (Fetal alcohol spectrum disorder-FASD) που μπορεί να συμβεί: Προκαλείται νοητική υστέρηση που οφείλεται σε μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη. Τα παιδιά που η μητέρα τους έπινε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν πιο συχνά μαθησιακές διαταραχές, με ελαττωμένη μνήμη, προβλήματα στο λόγο και προβλήματα συμπεριφοράς όπως υπερκινητικότητα. Άλλες φορές μπορεί να μην αναπτύσσονται φυσιολογικά (πχ μικρό ανάστημα), μικρότερο εγκέφαλο, δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων. Αρκετές φορές εμφανίζουν χαρακτηριστική εμφάνιση στο πρόσωπο με μικρά μάτια, λεπτό άνω χείλος και άλλες δυσμορφίες ή συγγενείς ανωμαλίες σε εσωτερικά όργανα. Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται μωρό που εκδήλωσε τη διαταραχή λόγω έκθεσης σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

 

Προσωπείο μετά από υπερβολική έκθεση σε αλκοόλ

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics έρευνα που μελετούσε την επίδραση του αλκοόλ στα διάφορα τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στην εμφάνιση του προσώπου υπήρχαν ακόμα και αν η μητέρα κατανάλωνε αλκοόλ σε μικρές ποσότητες ή κατανάλωνε αλκοόλ μόνο στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τις πιο σοβαρές επιπτώσεις είχαν τα μωρά που οι μητέρες τους κατανάλωναν αλκοόλ στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού, Το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο σημαντικό τρίμηνο για να αποφύγει η μέλλουσα μητέρα το αλκοόλ, αλλά τονίζεται ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εντάξει, εντάξει κατάλαβα ότι δεν πρέπει να πίνω οινοπνευματώδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Τι να πιω όταν βγαίνω όμως;

Μερικές επιλογές είναι:

  • Μεταλλικό νερό
  • Χυμοί
  • Παγωμένο τσάι (ντεκαφεϊνέ)
  • Τζίντζερ σε ποτό (Ginger Ale)
  • Σόδα με χυμό ή σόδα με σιρόπι με γεύσεις
  • Νερό με γεύσεις
  • Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ (Virgin cocktails)
  • Κρασί χωρίς αλκοόλ (προσοχή τι εννοεί όταν λέει “χωρίς αλκοόλ”!- δείτε τη συσκευασία)
  • Μπύρα χωρίς αλκοόλ (προσοχή τι εννοεί όταν λέει “χωρίς αλκοόλ”!- δείτε τη συσκευασία)

Συμπερασματικά,

  • Αν είστε έγκυος, ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ
  • Όλα τα είδη αλκοόλ, μπύρα, κρασί, βαριά αλκοολούχα, ενέχουν παρόμοιους κινδύνους για το μωρό σας
  • Όταν πίνετε εσείς, ταυτόχρονα πίνει και το μωρό σας
  • Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερη η τοξική δράση στο μωρό
  • ΚΑΘΟΛΟΥ αλκοόλ σημαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ τοξική δράση στο μωρό