ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Αν νομίζετε ότι είστε έγκυος, και έχετε καθυστέρηση, το να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ώστε να αναζητήσετε φροντίδα και υποστήριξη.  Δείτε ποια είναι τα πρώτα σημάδια μιας εγκυμοσύνης που θα σας υποψιάσουν ότι μπορεί να είστε έγκυος, ώστε να κάνετε ένα τεστ κύησης για να το επιβεβαιώσετε. Αν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου έχουν ακρίβεια που φτάνει και το 99%. Αν το τεστ εγκυμοσύνης λέει ότι είστε έγκυος, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας πληροφορήσουμε για το πως μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε με σιγουριά καθώς και για τα επόμενα βήματα!

Επειδή ίσως δεν είναι σε όλες γνωστά τα σχετικά με τα τεστ εγκυμοσύνης, παραθέτουμε παρακάτω μερικά χρήσιμα στοιχεία για να σας βοηθήσουμε να είστε πιο ενημερωμένες για το θέμα.

Πόσο νωρίς μπορώ να κάνω ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Η ευαισθησία των τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου διαφέρει. Άλλα μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη νωρίτερα και άλλα όχι. Γενικά, θα σας συμβουλεύαμε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης αν έχετε καθυστέρηση και όχι πιο πριν γιατί έτσι θα έχετε πιο ακριβή αποτελέσματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ορμόνη της εγκυμοσύνης, που ονομάζεται “βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη” (β- hCG) ή (χαϊδευτικά!) “χοριακή” αυξάνει στα ούρα σας όσο περνάνε οι μέρες. Αν κάνετε το τεστ πολύ νωρίς, ίσως η ποσότητα της χοριακής δεν επαρκεί για να δείξει ότι είστε έγκυος, ακόμα και αν είστε.

Η χοριακή αρχίζει να εκκρίνεται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στη μήτρα. Αυτό, χονδρικά, θα γίνει σε περίπου 9- 10 μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα.

Το τεστ εγκυμοσύνης λέει πως είμαι έγκυος. Τι κάνω έπειτα;

Αν κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου και αυτό δείξει ότι είστε έγκυος, τότε μπορείτε να μας καλέσετε για να σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μία εξέταση αίματος, που ανιχνεύει την χοριακή στο αίμα και έτσι να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Μπορούμε επίσης να προγραμματίσουμε ένα ραντεβού για να τα πούμε κι από κοντά και να συζητήσουμε τι χρειάζεται να κάνετε στην αρχή της εγκυμοσύνης σας.

Το τεστ εγκυμοσύνης λέει πως δεν είμαι έγκυος. Μπορεί να κάνει λάθος;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι, σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και αν το τεστ λέει πως δεν είστε έγκυος, εσείς να είστε. Το τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι 100% ακριβές ενώ επιπλέον μπορεί να έχουν συμβεί τα εξής:

1. Η ωορρηξία (η απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη) να έγινε πιο μετά. Αυτό σημαίνει ότι η γονιμοποίηση και η εμφύτευση έγιναν αργότερα. Έτσι η χοριακή θα ανέβει πιο μετά.

2. Η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου να έγινε πιο μετά. Έτσι η χοριακή θα ανέβει πιο μετά.

3. Μπορεί να κάνατε το τεστ πολύ νωρίς. Αυτό το αποτέλεσμα ονομάζεται “ψευδώς αρνητικό” και σημαίνει ότι το τεστ λέει ότι δεν είστε έγκυος, ενώ εσείς είστε.

4. Προβλήματα στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάζουν την ποσότητα της χοριακής στα ούρα.

5. Το τεστ εγκυμοσύνης να είναι ελαττωματικό ή όχι πολύ ευαίσθητο.

6. Να μην χρησιμοποιείτε το τεστ εγκυμοσύνης σωστά.

Αν το τεστ εγκυμοσύνης βγει αρνητικό και θέλετε επιβεβαίωση, μπορείτε να κάνετε ένα ακόμα σε λίγες μέρες. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, η χοριακή σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Δοκιμάστε να κάνετε το τεστ πρωί, όταν τα ούρα σας είναι πιο πυκνά. Εναλλακτικά, κάντε έλεγχο της χοριακής στο αίμα σας.

Έκανα το τεστ εγκυμοσύνης και δεν είμαι σίγουρη για το αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό. Τι να κάνω;

Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές η γραμμή που δείχνει αν υπάρχει εγκυμοσύνη μπορεί να είναι αχνή, ή να ανησυχείτε αν ουρήσατε πολύ ή λίγο στο τεστ. Όσο αχνή κι αν είναι η γραμμή (ή ο σταυρός) στο τεστ, το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει εγκυμοσύνη. Το να είναι αχνή η γραμμή μπορεί να σημαίνει ότι είστε πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη και τα επίπεδα χοριακής είναι ακόμα χαμηλά. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης πριν χρησιμοποιήσετε το τεστ για το πως να το κάνετε σωστά και δώστε σημασία στο πόση ώρα θα πρέπει να περιμένετε για να εμφανιστεί η γραμμή. Τα τεστ του εμπορίου έχουν και μια γραμμή αναφοράς (control). Αν αυτή η γραμμή δεν εμφανιστεί, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν κάνατε το τεστ σωστά ή ότι το τεστ έχει πρόβλημα. Τότε πρέπει να επαναλάβετε το τεστ.

Πώς να διαλέξω τεστ εγκυμοσύνης;

1. Με βάση το κόστος: υπάρχουν διάφορα τεστ στο εμπόριο. Το κόστος διαφέρει ανάλογα με το φαρμακείο, την εταιρεία και πόσα τεστ περιλαμβάνονται στη συσκευασία.

2. Με βάση την ακρίβεια: τα περισσότερα τεστ χρησιμοποιούνται αφού έχετε καθυστέρηση και μετά. Υπάρχουν και πιο εξελιγμένα (και πιο ακριβά) που μπορούν να ανιχνεύσουν εγκυμοσύνη 4-5 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο. Ακόμα κι αυτά δηλώνουν ότι παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια εφ’ όσον περάσετε την επόμενη, αναμενόμενη, περίοδο και έχετε καθυστέρηση.

Πώς μπορεί να ανιχνευτεί η χοριακή;

Υπάρχουν δύο τρόποι:

1. Τεστ ούρων. Αυτά τα τεστ είναι διαθέσιμα στο εμπόριο ή σε Ιατρεία. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα άμεσα. Ανιχνεύει εγκυμοσύνη περίπου 2 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

2. Τεστ αίματος. Αυτή η εξέταση γίνεται σε Μικροβιολογικό εργαστήριο. Χρειάζεται λίγος χρόνος για την επεξεργασία του αίματος. Μπορεί να ανιχνεύσει εγκυμοσύνη περίπου 10 μέρες μετά τη σύλληψη. Μπορούμε επίσης να μετρήσουμε με ακρίβεια και το ποσό της χοριακής που κυκλοφορεί στο αίμα.

Πήρα ένα τεστ του εμπορίου. Πώς το χρησιμοποιώ;

Όλα τα τεστ έχουν αναλυτικές οδηγίες που είναι εύκολο να ακολουθήσετε. Σας συνιστούμε να τις διαβάσετε πριν το χρησιμοποιήσετε. Σε γενικές γραμμές μπορεί είτε να ουρείτε απευθείας πάνω στο τεστ, ή να ουρείτε σε κυπελλάκι και μετά να βουτάτε το τεστ, ή να ουρείτε σε κυπελλάκι και με ειδική συσκευή να στάζετε μερικές σταγόνες στο ειδικό τμήμα του τεστ.

Ανάλογα με την εταιρεία, θα πρέπει να περιμένετε για διαφορετικό χρονικό διάστημα πριν διαβάσετε το αποτέλεσμα. Μπορεί να εμφανιστεί γραμμή ή σταυρός ή η λέξη “έγκυος” – “όχι έγκυος”. Αν εμφανιστεί γραμμή ή σταυρός, ακόμα κι αν είναι αχνό, αυτό σημαίνει θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Τα τεστ συνήθως έχουν ένα δείκτη ελέγχου (control). Αν δεν εμφανιστεί η γραμμή ελέγχου, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν δούλεψε σωστά και το αποτέλεσμα δεν είναι αξιόπιστο.

Τι ακρίβεια έχουν τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου;

Οι περισσότερες εταιρείες ισχυρίζονται ακρίβεια κοντά στο 99%. Η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια έχει να κάνει με:

  • Το πως τα χρησιμοποιείτε: Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Περιμένετε για 10 λεπτά πριν διαβάσετε το τεστ. Έρευνες δείχνουν ότι αναμονή 10 λεπτών δίνει τα πιο ακριβή αποτελέσματα.
  • Το πότε τα χρησιμοποιείτε: Η ποσότητα της χοριακής στα ούρα αυξάνει με τις μέρες. Όσο πιο νωρίς κάνετε το τεστ, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανιχνευθεί η χοριακή. Τα περισσότερα τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν με αξιοπιστία τη χοριακή όταν έχετε καθυστέρηση. Επίσης, βοηθά να κάνετε το τεστ το πρωί που είναι τα ούρα πιο πυκνά.
  • Το ποια γυναίκα τα χρησιμοποιεί: Κάθε γυναίκα έχει ωορρηξία σε διαφορετική χρονική στιγμή. Επιπλέον, η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου μπορεί να συμβεί σε διαφορετική χρονική στιγμή. Η χοριακή παράγεται από το σώμα μετά την εμφύτευση. Σε ποσοστό περίπου10% των γυναικών, η εμφύτευση αργεί αρκετά και μπορεί να γίνει ως και την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου μπορεί να είναι ακριβή από την 1η μέρα καθυστέρησης και μετά για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά όχι για όλες.
  • Την εταιρεία του τεστ: Μερικά τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου είναι πιο ευαίσθητα από άλλα. Για αυτό, κάποια τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη πιο νωρίς από κάποια άλλα. Συμβουλευτείτε σχετικά τον/την φαρμακοποιό σας.

Ναι, αλλά εγώ έχω άστατη περίοδο και δεν ξέρω πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος. Πότε πρέπει να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης;

Αν η περίοδος σας έρχεται πιο συχνά από κάθε 21 μέρες ή πιο αργά από 35 μέρες τότε θεωρείται ακανόνιστη. Επίσης, θεωρείται άστατη αν, για παράδειγμα έρχεται τη μία φορά στις 22 και την επόμενη στις 33 μέρες κοκ., έχει δηλαδή διαφορετική διάρκεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, πράγματι, δύσκολο να υπολογίσετε πότε να κάνετε το τεστ.

Μια καλή μέθοδος είναι να μετρήσετε 36 μέρες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου ή να υπολογίσετε τέσσερις εβδομάδες αφότου είχατε σεξουαλική επαφή. Αν είστε έγκυος, θα πρέπει να έχει παραχθεί αρκετή χοριακή για να φανεί στο τεστ. Αν βγει αρνητικό και εσείς νομίζετε ότι είστε έγκυος, επαναλάβετε το τεστ μετά από μερικές μέρες. Αλλιώς, κάντε το τεστ στο αίμα που είναι πιο ευαίσθητο και μπορεί να σας βοηθήσει στο να μάθετε με σιγουριά αν είστε έγκυος.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα;

Ναι. Αν παίρνετε κάποια φάρμακα, μπορεί να πάρετε ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα που να λέει ότι είστε έγκυος χωρίς αυτό να είναι αλήθεια. Αυτό συμβαίνει πχ με μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και περιέχουν σαν συστατικό την ορμόνη χοριακή.

Τα περισσότερα φάρμακα, αντιβιώσεις κλπ δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες επίσης δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Ελπίζουμε να λύθηκαν οι απορίες σας σχετικά με τα τεστ εγκυμοσύνης και θα περιμένουμε με χαρά να μας καλέσετε για να μας πείτε ότι το τεστ που κάνατε εσείς βγήκε θετικό!