ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στην εγκυμοσύνη;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι, όπως άλλωστε και υποδηλώνει ο όρος, ένας σωλήνας, ένα πέρασμα δηλαδή στον καρπό, εκ του οποίου διέρχονται οι τένοντες των μυών, που κάμπτουν τα δάκτυλα και το μέσο νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη νεύρωση της παλαμιαίας επιφάνειας του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του μισού παράμεσου. Το «δάπεδο» του σωλήνα αυτού ορίζεται από τα οστά του καρπού, ενώ η «οροφή» του από μία ταινία ελαστικού ιστού, που ονομάζεται εγκάρσιος καρπιαίος σύνδεσμος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα κάνει κατακρατήσεις υγρών που συχνά προκαλούν πρήξιμο (οίδημα) στα άκρα (χέρια και πόδια). Σε μερικές έγκυες, αυτές οι κατακρατήσεις στην περιοχή του καρπού συμπιέζουν τα νεύρα που περνάνε από τον καρπιαίο σωλήνα και αυτό προκαλεί αλλαγή στην αίσθηση στο χέρι και στα δάκτυλα.

Είναι πιο συχνό σε έγκυες με αυξημένο βάρος ή με αυξημένες κατακρατήσεις (πχ από υπερβολική κατανάλωση αλατιού).

Aυτές οι ενοχλήσεις είναι αρκετά συχνές στην εγκυμοσύνη και τα συμπτώματα ποικίλλουν από πολύ ήπια μέχρι αρκετά έντονα στο ένα ή και στα δύο χέρια. Υπολογίζεται ότι ποσοστό περίπου 60% των εγκύων θα εμφανίσουν κάποια μορφή συμπτωματολογίας συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τον 6ο- 7ο μήνα και υποχωρούν μετά τον τοκετό. Αν συμβούν μια φορά, είναι πιθανότερο να επαναληφθούν σε επόμενη εγκυμοσύνη. Τα καλά νέα, λοιπόν είναι ότι οι ενοχλήσεις σας θα περάσουν όταν γεννήσετε! Τα κακά νέα είναι ότι οι ενοχλήσεις σας θα… συνεχίσουν μέχρι να γεννήσετε!

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα στην εγκυμοσύνη;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μουδιάσματα (αιμωδία), τσιμπήματα, πόνο, πρήξιμο, αίσθημα καψίματος των δακτύλων, δυσκολία στη λειτουργικότητα του χεριού (πχ στο να συγκρατείτε αντικείμενα) ή σε λεπτές κινήσεις. Πιο έντονα αυτά τα συμπτώματα είναι κυρίως σε αντίχειρα, δείκτη, μέσο και του παράμεσο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αντανακλούν και σε ολόκληρο το άνω άκρο ως και τον ώμο. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Μετά τον τοκετό, η κατακράτηση υγρών υποχωρεί οπότε και τα συμπτώματα βελτιώνονται. Αν αυτό δεν συμβεί, καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον/α Φυσιοθεραπευτή, Ορθοπεδικό ή Νευρολόγο.

Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα;

  • Μείωση κατακρατήσεων: Δοκιμάστε να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού, να ενυδατώνεστε επαρκώς και προσπαθήστε να ελέγξετε το βάρος σας.
  • Ανάπαυση: Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά το χέρι γιατί αυτό μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα. Μειώστε όλες τις περιττές δραστηριότητες και ξεκουράστε το χέρι σας σε μαξιλάρι όταν είναι εφικτό.
  • Πάγος: Μπορείτε να χρησιμοποιείτε παγοκύστη στην περιοχή που πονάτε ή να βυθίζετε τα χέρια και τον καρπό σε παγωμένο νερό για περίπου 10λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να εναλλάσσετε ζεστό με κρύο (1 λεπτό στο καθένα) για 5-6 λεπτά (πχ παγοκύστη και μετά λεκάνη με ζεστό νερό)
  • Ανύψωση: Δοκιμάστε να κρατάτε το χέρι και τον καρπό πιο ψηλά από το σώμα όταν ξεκουράζεστε και στη διάρκεια της νύχτας για να μειώσετε το πρήξιμο
  • Στάση ύπνου: Αν έχετε ενόχληση μόνο στο ένα χέρι, δοκιμάστε να κοιμάστε από την άλλη μεριά. Κρατήστε το χέρι ανυψωμένο με ένα μαξιλάρι για να είναι και πιο άνετα και επίσης σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιον ειδικό νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικές γυναίκες ανακουφίζονται από τον πόνο αν κρεμάσουν το χέρι τους από το κρεβάτι και δοκιμάσουν να το “τινάζουν”.
  • Υποστήριξη του καρπού: Μιλήστε με τον/ την φαρμακοποιό φυσιοθεραπευτή ή ορθοπεδικό σας για να σας συμβουλέψει σχετικά με νάρθηκες ξεκούρασης που μπορούν να σας βοηθήσουν, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Ασκήσεις: Μετά από περίοδο ξεκούρασης δοκιμάστε ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην κυκλοφορία και να μειώσουν το πρήξιμο (κάμψη/ έκταση του καρπού, κάμψη/ έκταση των δακτύλων, πίεση του αντίχειρα αντικριστά με κάθε δάκτυλο. Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις κατάλληλες ασκήσεις από τον/ την φυσιοθεραπευτή ή ορθοπεδικό σας.
  • Αναλγητικά: Μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλά αναλγητικά (πχ παρακεταμόλη) για να μειώσετε τον πόνο που αισθάνεστε.

Συμπερασματικά, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στην εγκυμοσύνη είναι από τις συχνές ενοχλήσεις που εμφανίζονται από τα μισά του δευτέρου τριμήνου και μετά. Ωστόσο, δεν είναι ευρέως γνωστό από τις γυναίκες. Σε περίπτωση ενοχλήσεων, προσπαθούμε να ανακουφιστούμε με ήπια μέσα και οπλιζόμαστε με υπομονή μιας και είναι κάτι που υποχωρεί μετά τη γέννα!