Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας

Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας

Αυτό το υπερηχογράφημα είναι μία από τις πολύ σημαντικές εξετάσεις της εγκυμοσύνης σας. Πραγματοποιείται από τις 11 μέχρι και τις 14 εβδομάδες (μήκος εμβρύου CRL 45– 84 mm). Πραγματοποιείται συνήθως διακοιλιακά, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαίο να γίνει η εξέταση διακολπικά.

Ποιοι είναι οι στόχοι του υπερηχογραφήματος στις 11- 14 εβδομάδες;

  • Να υπολογίσουμε με ακρίβεια την ηλικία κύησης

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που δεν θυμούνται ή δεν είναι σίγουρες για την τελευταία τους περίοδο, ή έχουν ασταθή κύκλο, ή συνέλαβαν ενώ θήλαζαν, ή συνέλαβαν πρόσφατα από τότε που διέκοψαν την αντισυλληπτική τους αγωγή. Μετρώντας το μήκος του εμβρύου από το κεφάλι ώς την άκρη της σπονδυλικής στήλης (κεφαλουραίο μήκος, CRL) μπορούμε να υπολογίσουμε με εξαιρετική ακρίβεια την εβδομάδα κύησης και έτσι να σας ενημερώσουμε και για την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

  • Να κάνουμε διάγνωση πολύδυμης κύησης

Περίπου 2% των φυσικών συλλήψεων και 10% των υποβοηθούμενων τεχνητά καταλήγουν σε πολύδυμη (δίδυμη, τρίδυμη κλπ) εγκυμοσύνη. Το υπερηχογράφημα μπορεί να εξακριβώσει την ύπαρξη περισσοτέρων του ενός εμβρύων. Επιπλέον, μπορεί να καθορίσει αν στις δίδυμες εγκυμοσύνες υπάρχουν δύο ξεχωρστοί πλακούντες ή αν τα έμβρυα μοιράζονται από κοινού έναν πλακούντα. Στη δεύτερη περίπτωση (μονοχοριακή εγκυμοσύνη) οι επιπλοκές είναι πιο συχνές και η παρακολούθηση πρέπει να είναι πιο στενή.

  • Για να αποκλειστεί τυχόν παλίνδρομη κύηση

Δυστυχώς, σε περίπου 3% των περιπτώσεων όταν πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα διαπιστώνουμε ότι η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται και ότι έχει συμβεί παλινδρόμηση της ακόμα και μερικές εβδομάδες πιο πριν. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση θα σας εξηγήσουμε ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

  • Για τη διάγνωση σημαντικών εμβρυϊκών ανωμαλιών

Σε περίπου 1% των κυήσεων το μωρό θα έχει κάποια ανωμαλία που να είναι μπορεί να είναι ορατή ακόμα και από αυτό το τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αν διαπιστωθεί κάποια τέτοια συγγενής ανωμαλία θα συζητήσουμε μαζί σας τα ευρήματα. Ίσως, χρειαστεί και επαναληπτικό υπερηχογράφημα για επιβεβαίωση ή να γίνει κάποια επιπλέον εξέταση που να βοηθά στην εξακρίβωση της αιτίας της ανωμαλίας (λήψη χοριακής τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση).

  • Για τον υπολογισμό της πιθανότητας εμφάνισης συνδρόμου Down (Τρισωμία 21)

Κάθε γυναίκα μπορεί να λάβει μια εκτίμηση της πιθανότητας που έχει το μωρό της να πάσχει από το σύνδρομο αυτό. Αυτό υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία της μητέρας, τη μέτρηση δύο ορμονών στο αίμα της μητέρας (ελεύθερη β- hCG και PAPP- A) και υπερηχογραφικούς δείκτες όπως η αυχενική διαφάνεια, το ρινικό οστό, η ροή του αίματος μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας στην καρδιά και του φλεβώδους πόρου του εμβρύου. Οι γονείς θα λάβουν πλήρη παροχή συμβουλών σχετικά με τη σημασία του αποτελέσματος της εξέτασης και τις διαθέσιμες επιλογές τους για περαιτέρω εξετάσεις, αν αυτές χρειαστούν.

  • Υπολογισμός πιθανότητας πρόωρου τοκετού

Η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό (τοκετού που συμβαίνει πριν από τις 37 εβδομάδες) μπορεί να αξιολογηθεί μετρώντας το μήκος του τραχήλου της μήτρας και συνυπολογίζοντας το γυναικολογικό και μαιευτικό ιστορικό της. Συνιστάται προς όλες τις εγκύους, αλλά είναι ιδίως χρήσιμη σε περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου για πρόωρο τοκετό, όπως είναι οι πολύδυμες κυήσεις, ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού, συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, ιστορικό επεμβάσεων στον τράχηλο (κωνοειδής εκτομή) και παθήσεις όπως νόσοι του συνδετικού ιστού/ κολλαγόνου της μητέρας. Η μέτρηση του μήκους του τραχήλου γίνεται διακολπικά και είναι απολύτως ασφαλή για τη μητέρα και το έμβρυο.

  • Υπολογισμός πιθανότητας για ενδομήτριο περιορισμό της ανάπτυξης ή προεκλαμψία

Αυτή είναι μια προαιρετική εξέταση που περιλαμβάνει τη συνεκτίμηση της αξιολόγησης της ροής του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας σε συνδυασμό με βιοχημικούς δείκτες όπως είναι το PAPP-A και το PLGF. Έτσι, υπολογίζεται η πιθανότητα εμφάνισης εμβρύων με περιορισμό της ανάπτυξής τους καθώς και η πιθανότητα η μητέρα να αναπτύξει μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που ονομάζεται προεκλαμψία. Αυτή η εξέταση είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης, προεκλαμψίας, σακχαρώδους διαβήτη ή αν είναι βαριές καπνίστριες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορούμε να συμβουλέψουμε για τυχόν θεραπευτική αγωγή που χρειάζεται και να προγραμματίσουμε στενότερη παρακολούθηση.