Δρ Αθανάσιος Β. Μουσιώλης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Ειδικός Ιατρικής Εμβρύου

Καλώς ήρθατε στο Ιατρείο του Δρ Αθανάσιου Β. Μουσιώλη. Στο Ιατρείο μας, παρέχονται γενικές υπηρεσίες Μαιευτικής & Γυναικολογίας, και εξειδικευμένες υπηρεσίες Προγεννητικού Ελέγχου και Εμβρυομητρικής Ιατρικής. Στόχος μας είναι η προαγωγή της Υγείας της Γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής της και η αρτιότερη φροντίδα του εμβρύου.

Τα νέα μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εμβόλια για την νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού

Στις 19 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ενημερωμένες οδηγίες σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών στην κύηση (δείτε στο τέλος της σελίδας 2). Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε ανακοινώσεις των Αγγλικών και Αμερικάνικων Επιτροπών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Παρακάτω, θα διαβάσετε οδηγίες που βασίζονται  στις κατευθυντήριες οδηγίες του Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων (RCOG) σχετικά με το θέμα, οι οποίες ταυτίζονται και με τις θέσεις του Ιατρείου για την πληροφόρηση που πρέπει να έχει κάθε έγκυος πριν πάρει την απόφαση για το αν θα εμβολιαστεί ή όχι.

Συνοπτικά

  • Οι έγκυες μπορούν να εμβολιάζονται την ίδια χρονική στιγμή με τις μη έγκυες, ανάλογα με την ηλικία τους και τον κίνδυνο που διατρέχουν
  • Οι έγκυες θα πρέπει να συζητούν με τους Γυναικολόγους/ Μαίες τους σχετικά με τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού και να καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση βασισμένη στα ατομικά τους χαρακτηριστικά.
  • Σε έγκυες, υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία για την ασφάλειά τους για τα εμβόλια με mRNA (πχ της Pfizer- BionTech και της Moderna)
  • Δεν χρειάζεται να γίνει διακοπή του θηλασμού προκειμένου να εμβολιαστείτε
  • Δεν χρειάζεται να αποφύγετε εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό και επίσης δεν υπάρχουν δεδομένα ότι το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα σε όσες το κάνουν.
  • Μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα ήδη γνωστά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή).

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Με αφορμή ένα επιμορφωτικό σεμινάριο που παρακολουθήσαμε, θα θέλαμε να ενημερωθείτε για ένα πολύ σπάνιο συμβάν που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια εμφάνιση κακοήθειας στο μαστό ενώ μια γυναίκα εγκυμονεί είναι κάτι που μπορεί να συγκλονίσει τη ζωή μιας γυναίκας καθώς και την οικογένειά της. Αισθήματα θυμού, θλίψης και φόβου μπορεί να εμφανιστούν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. 

Ο καρκίνος του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο 1 στις 3000 έγκυες θα διαγνωστούν με κακοήθεια στο μαστό. Η πιο συνηθισμένη ηλικία είναι μεταξύ 32 και 38 ετών. Τις περισσότερες φορές η εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχιστεί. 

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Νέο τεστ για την Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε στα ζευγάρια που επιθυμούν εγκυμοσύνη ή περιμένουν τον ερχομό του παιδιού τους, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια επιπλέον εξέταση προγεννητικού ελέγχου. Με την εξέταση αυτή μπορούμε να ελέγξουμε την τυχόν ύπαρξη μετάλλαξης στο γονίδιο SMN1 που προκαλεί τη νόσο της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται με αιμοληψία των γονέων.

Σελίδες