ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η ναυτία και οι εμετοί είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές μάλιστα, είναι και το πρώτο σημάδι που κάνει μια γυναίκα να αναρωτηθεί αν είναι έγκυος. Συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και τα συμπτώματα υποχωρούν μέχρι τις 16- 20 εβδομάδες. Πολύ λίγες γυναίκες θα έχουν ενοχλήσεις και μετά τις 20 εβδομάδες. Είναι ενοχλητικό να έχετε ναυτία και να κάνετε εμετούς αλλά μείνετε ήσυχες ότι το μωρό σας δεν κινδυνεύει.

Πολύ σπάνια (περίπου 1-3%), η κατάσταση αυτή θα είναι αρκετά σοβαρή. Η ναυτία και οι εμετοί θα είναι πολύ έντονοι και συχνοί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερέμεση της εγκυμοσύνης, χρειάζεται θεραπεία και σε βαριές καταστάσεις, νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Υπάρχει η άποψη ότι η αδιαθεσία αυτή είναι μόνο το πρωί, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Επίσης, άλλες γυναίκες θα έχουν μόνο ναυτία χωρίς εμετούς, ενώ άλλες θα κάνουν εμετούς.

Ποια είναι η αιτία της ναυτίας και των εμετών;

Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Θεωρείται όμως ότι οι ορμονικές αλλαγές τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι η πιθανότερη αιτία. Σε γυναίκες με δίδυμη κύηση ή με τροφοβλαστική νόσο (όπου τα επίπεδα στο αίμα της β- χοριακής γοναδοτροπίνης είναι ακόμα πιο πολύ αυξημένα) παρατηρείται ότι τα συμπτώματα είναι χειρότερα. Κάποιοι αναφέρουν επίσης ότι ψυχολογικοί λόγοι μπορεί να παίζουν ρόλο.

Είναι συχνοί η ναυτία και οι εμετοί στην εγκυμοσύνη;

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, η ναυτία, οι εμετοί και ένα αίσθημα κόπωσης είναι πολύ συχνά. Περίπου οι μισές γυναίκες θα κάνουν εμετούς και περίπου οι 8 στις 10 θα έχουν ναυτία στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης (στο 1ο τρίμηνο).

Γενικά θεωρείται ότι η αδιαθεσία αυτή δεν είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά για μερικές γυναίκες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους.

Ποιες γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν ναυτία και εμετούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να έχετε ναυτία ή εμετούς στην εγκυμοσύνη. Αυτοί είναι:

  • ναυτία και εμετοί σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • οικογενειακό ιστορικό ναυτίας και εμετών στην εγκυμοσύνη
  • ιστορικό ναυτίας πχ όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο
  • ιστορικό ναυτίας όταν χρησιμοποιήσατε αντισυλληπτικά χάπια
  • παχυσαρκία (όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) είναι πάνω από 30
  • στρες
  • δίδυμη, τρίδυμη κλπ εγκυμοσύνη
  • πρώτη εγκυμοσύνη

Τι θεραπεία υπάρχει για την κατάσταση αυτή;

Αν εμφανίζετε ναυτία ή κάνετε εμετούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν μερικά απλά μέτρα και αλλαγές που μπορεί να κάνετε ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι περισσότερο. Έτσι, μπορείτε να:

  • σιγουρευτείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά. Η κούραση μπορεί να κάνει τη ναυτία χειρότερη
  • αν αισθάνεστε ναυτία κατευθείαν με το που ξυπνάτε, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και μην σηκωθείτε απότομα. Αν υπάρχει δίπλα σας, δοκιμάστε να φάτε μια φρυγανιά ή ένα μπισκότο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  • χρειάζεται να είστε ενυδατωμένες. Έτσι πρέπει να πίνετε πολλά υγρά. Αν όμως πίνετε μεγάλες ποσότητες με τη μία, αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα. Καλύτερα, να κατεβάζετε αργά, γουλιά- γουλιά το νερό και τα άλλα υγρά ώστε να μην προκαλέσετε εμετό
  • προτιμήστε να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (όπως ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά) και χαμηλή σε λίπη. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να ανεχτούν αλμυρές τροφές όπως φρυγανιές ή φρυγανισμένο ψωμί, κράκερ και παξιμάδια καλύτερα από γλυκές και πικάντικες τροφές
  • τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού συχνά αντί για λίγα, μεγάλα γεύματα, αλλά μην σταματήσετε να τρώτε!
  • προτιμήστε κρύα γεύματα αντί για ζεστά γιατί τα ζεστά βγάζουν περισσότερη μυρωδιά και αυτό μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθανθείτε αδιαθεσία
  • αν ξέρετε ποια φαγητά ή μυρωδιές σας πειράζουν περισσότερο, αποφύγετέ τις
  • αποφύγετε να πίνετε ποτά που είναι κρύα, με δυνατή γεύση ή είναι γλυκά
  • ζητήστε βοήθεια από τους γύρω σας. Για παράδειγμα, βοηθάει να μαγειρέψει κάποιος άλλος αλλά αν αυτό είναι αδύνατο, ετοιμάστε απλά, χωρίς πολλά λιπαρά φαγητά, όπως ψητές πατάτες ή ζυμαρικά, που είναι και πιο εύκολο να τα μαγειρέψετε
  • απασχολήστε τον εαυτό σας με οτιδήποτε. Όσο περισσότερο σκέφτεστε την ναυτία, τόσο θα χειροτερεύει
  • φορέστε άνετα ρούχα χωρίς πολύ σφιχτές ζώνες

Αν τα πράγματα δεν καλυτερέψουν και έχετε σοβαρή ναυτία ή κάνετε πολλούς εμετούς, τότε θα σας προτείνουμε φαρμακευτική αγωγή. Οι κατηγορίες των φαρμάκων που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

Αντιεμετικά

Ουσίες όπως η μετοκλοπραμίδη μπορούν να μειώσουν πολύ τα συμπτώματα της αδιαθεσίας. Κάποιες φορές εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μυϊκές συσπάσεις.

Αντιϊσταμινικά

Αυτά είναι ουσίες που συνήθως συνταγογραφούνται για αλλεργίες. Από τις μελέτες που έχουν γίνει για τα περισσότερα, φαίνεται ότι δεν έχουν κάποια επίδραση στο έμβρυο. Κοινή τους παρενέργεια είναι η υπνηλία.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες;

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν βελτίωση των συμπτωμάτων της ναυτίας και του εμετού με την κατανάλωση τζίντζερ. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το τζίντζερ μπορεί να προκαλέι κάποια βλάβη στην εγκυμοσύνη. Εκτός από το φυσικό τζίντζερ, υπάρχουν σκευάσματα που το περιέχουν, ακόμα και σε μπισκότα ή χυμούς.

Πότε η κατάσταση είναι σοβαρή;

Αν κάνετε συχνά εμετούς και δεν μπορείτε να κρατήσετε καθόλου τροφή ή νερό στο στομάχι χωρίς να τα βγάλετε, μπορεί να αφυδατωθείτε ή να υποσιτίζεστε. Μιλήστε μαζί μας αν:

  • τα ούρα σας είναι πολύ σκούρα ή δεν ουρείτε για πάνω από 8 ώρες
  • είναι αδύνατο να φάτε ή να πιείτε χωρίς εμετό για πάνω από 24 ώρες
  • αισθάνεστε πολύ αδύναμη, ζαλισμένη ή αν λιποθυμήσατε
  • έχετε πόνο στην κοιλιά
  • έχετε πυρετό από 38 οC και πάνω
  • κάνατε εμετό που είχε αίμα

Είναι σημαντικά να μιλήσουμε για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την περαιτέρω αντιμετώπιση. Πιθανώς να χρειαστεί να γίνει και αιματολογικός έλεγχος.

Σε γενικές γραμμές, η ναυτία και οι εμετοί στην εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνοί. Συνήθως δεν προκαλούν πολλά προβλήματα και υποχωρούν μόνοι τους στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Για τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν απαντούν σε απλά μέτρα, η φαρμακευτική θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά χρειάζεται να μην υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κατάστασης.