ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εμβόλια για την νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού

Home » ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εμβόλια για την νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εμβόλια για την νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εμβόλια για την νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού

Στις 19 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ενημερωμένες οδηγίες σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών στην κύηση (δείτε στο τέλος της σελίδας 2). Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε ανακοινώσεις των Αγγλικών και Αμερικάνικων Επιτροπών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Παρακάτω, θα διαβάσετε οδηγίες που βασίζονται  στις κατευθυντήριες οδηγίες του Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων (RCOG) σχετικά με το θέμα, οι οποίες ταυτίζονται και με τις θέσεις του Ιατρείου για την πληροφόρηση που πρέπει να έχει κάθε έγκυος πριν πάρει την απόφαση για το αν θα εμβολιαστεί ή όχι.

Συνοπτικά

  • Οι έγκυες μπορούν να εμβολιάζονται την ίδια χρονική στιγμή με τις μη έγκυες, ανάλογα με την ηλικία τους και τον κίνδυνο που διατρέχουν
  • Οι έγκυες θα πρέπει να συζητούν με τους Γυναικολόγους/ Μαίες τους σχετικά με τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού και να καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση βασισμένη στα ατομικά τους χαρακτηριστικά.
  • Σε έγκυες, υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία για την ασφάλειά τους για τα εμβόλια με mRNA (πχ της Pfizer- BionTech και της Moderna)
  • Δεν χρειάζεται να γίνει διακοπή του θηλασμού προκειμένου να εμβολιαστείτε
  • Δεν χρειάζεται να αποφύγετε εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό και επίσης δεν υπάρχουν δεδομένα ότι το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα σε όσες το κάνουν.
  • Μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα ήδη γνωστά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή).

Σε ποιες έγκυες προσφέρεται η επιλογή να κάνουν το εμβόλιο για την COVID-19;

Από τις 16 Απριλίου 2021, η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών (JCVI) γνωμοδότησε ότι όλες οι έγκυες θα πρέπει να σκεφτούν αν θα κάνουν το εμβόλιο την ίδια χρονική στιγμή με τις υπόλοιπες γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Πότε θα εμβολιαστούν εξαρτάται από το ηλικιακό τους γκρουπ και τυχόν άλλες καταστάσεις (υγείας, εργασίας κλπ) που επηρεάζουν το κίνδυνο τους να νοσήσουν.

Η αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη οδηγία είναι ότι προηγουμένως, το εμβόλιο προσφερόταν μόνο σε έγκυες που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (λόγω συνθηκών εργασίας ή ιατρικών προβλημάτων).

Επομένως, από τις 16 Απριλίου 2021, στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο προσφέρεται σαν επιλογή στις εξής κατηγορίες εγκύων:

  • Όσες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά από τη νόσο COVID-19
  • Έγκυες εργαζόμενες σε χώρους Υγείας ή κοινωνικών δομών- με υψηλό κίνδυνο να κολλήσουν τη νόσο.
  • Έγκυες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για τη νόσο COVID-19 λόγω προβλημάτων υγείας ή προσωπικών παραγόντων (ηλικία, εθνικότητα, σωματικό βάρος, υποκείμενα νοσήματα)
  • Γυναίκες που διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη κύησης ή έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ/BMI μεγαλύτερο από 40)
  • Ηλικία πάνω από τα 45 έτη

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό πρέπει να συζητιούνται εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση. Η συζήτηση πρέπει να γίνεται στη βάση ότι, ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένοι κίνδυνοι αν εμβολιάσουμε έγκυες με εμβόλια που περιέχουν μη ζώντα στελέχη. Από την άλλη, δεν υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες πληροφορίες για την ασφάλεια των εμβολίων για τη νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν ανήκετε σε κατηγορία που μπορείτε να εμβολιαστείτε, η απόφαση για το αν θα κάνετε ή όχι το εμβόλιο είναι αποκλειστικά δική σας. Για να πάρετε την απόφασή σας καλό θα ήταν να αναλογιστείτε τα δικά σας, ατομικά χαρακτηριστικά. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τυχόν παχυσαρκία, υποκείμενα νοσήματα, που εργάζεστε και κατά πόσο μπορείτε να κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας στο χώρο εργασίας.

Δουλεύω στον τομέα της Υγείας/ Πρόνοιας και μου πρότειναν να εμβολιαστώ, τι να κάνω;

Στη Βρετανία, ήδη από το τέλος του 2020 προτάθηκε σε όσες έγκυες δουλεύουν σε χώρους παροχής Υγείας (ιατροί, νοσηλεύτριες, δομές Πρόνοιας, αποκλειστικές κλπ) να αποφασίσουν αν θέλουν να εμβολιαστούν. Ο λόγος είναι ότι έχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσουν τον κορονοϊό, ασχέτως αν θα το περάσουν ελαφρά ή όχι.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό πρέπει να συζητιούνται εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση. Για να πάρετε την απόφασή σας καλό θα ήταν να αναλογιστείτε τα δικά σας, ατομικά χαρακτηριστικά. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τυχόν παχυσαρκία, υποκείμενα νοσήματα, που εργάζεστε και κατά πόσο μπορείτε να κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας στο χώρο εργασίας.

Οι γενικές οδηγίες είναι ότι, εν αναμονή περισσότερων δεδομένων, όσες εμβολιαστούν θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν όλες τις οδηγίες προφύλαξης, όπως η διατήρηση αποστάσεων και η χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας

Στις δομές Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνεται επίσης να μην απασχολούνται σε θέσεις υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον κορονοϊό έγκυες με υποκείμενα νοσήματα ή όσες είναι από 28 εβδομάδες (7 μήνες) και πάνω.

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 είναι ασφαλής και αποτελεσματικός;

Στις έρευνες που γίναν πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, δεν συμμετείχαν έγκυες. Αυτό σημαίνει ότι ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι περιορισμένες για τυχόν επίδραση του εμβολίου στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός γυναικών που συμμετείχαν στις έρευνες μείναν έγκυες αφού είχαν λάβει το εμβόλιο. Δεν παρατηρήθηκαν τυχόν προβλήματα αλλά ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων είναι πολύ μικρός για να είναι κάποιος απόλυτα βέβαιος.

Επίσης, επειδή τα εμβόλια για την COVID-19 δεν δοκιμάστηκαν σε έγκυες, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα σε εγκυμονούσες όπως και στις μη έγκυες. Η λογική λέει ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην δουλεύουν το ίδιο αποτελεσματικά όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να προκαλούν περισσότερες παρενέργειες στις έγκυες.

Στις ΗΠΑ, περίπου 90.000 έγκυες εμβολιάστηκαν, κυρίως με τα εμβόλια mRNA όπως αυτά της Pfizer-BioNTech και της Moderna και δεν δημιουργήθηκε κάποιο θέμα ασφάλειας. Η επιτροπή εμβολιασμών της Βρετανίας προτείνει οι έγκυες να εμβολιάζονται με αυτά τα εμβόλια, όπου είναι εφικτό.

Σε μη έγκυες, τα εμβόλια έχουν συνήθως ήπιες και σύντομες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετό και μυϊκό πόνο για 1- 2 μέρες. Σχετικά με το εμβόλιο της Astra- Zeneca, στη Βρετανία χορηγήθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις (στοιχεία 31/3/21) σε άτομα εκτός εγκυμοσύνης. Παρατηρήθηκαν 79 περιστατικά σοβαρών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό, πράγμα που σημαίνει ότι η συχνότητα είναι 4 άτομα για κάθε 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου. Συνεπώς, ο κίνδυνος να εμφανιστεί αυτή η πολύ σοβαρή παρενέργεια είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που αυξάνει την πιθανότητα θρομβώσεων. Ωστόσο, η Επιτροπή Εμβολιασμών της Βρετανίας σημειώνει ότι όσα άτομα έχουν αυξημένη πιθανότητα για θρόμβωση (όπως οι έγκυες) δεν σημαίνει ότι διατρέχουν απαραίτητα και μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτή την παρενέργεια. Η εμφάνιση θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι, από ότι φαίνεται, περισσότερο θέμα ατομικής ιδιοσυγκρασίας. Ωστόσο, επειδή αυτή η παρενέργεια είναι εξαιρετικά σπάνια, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει κάποια διαφορά στην εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων λόγω του εμβολίου στην εγκυμοσύνη.

Πώς μπορείτε να λέτε ότι το εμβόλιο για την νόσο COVID-19 δεν θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη όταν δεν έχετε επαρκή στοιχεία;

Ελλείψει στοιχείων, δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι ότι τα εμβόλια δεν θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, αυτή την αβεβαιότητα θα πρέπει να τη ζυγίσουμε με τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει τυχόν νόσηση με τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα εμβόλια για την COVID-19 δεν περιέχουν επιβλαβή συστατικά για την εγκυμοσύνη ή το έμβρυο. Μελέτες σε πειραματόζωα δεν απέδειξαν τυχόν επίδραση σε εγκυμοσύνη ή γονιμότητα εξαιτίας του εμβολιασμού

Τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 περιέχουν μη- ζώντα συστατικά του ιού. Πολλά τέτοια εμβόλια χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κύησης (όπως πχ το εμβόλιο της γρίπης ή του κοκκύτη). Μόνο εμβόλια που περιέχουν ζώντα στελέχη πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη για να μην τυχόν μολύνουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Στις ΗΠΑ, περίπου 90.000 έγκυες εμβολιάστηκαν, κυρίως με τα εμβόλια mRNA όπως αυτά της Pfizer-BioNTech και της Moderna και δεν δημιουργήθηκε κάποιο θέμα ασφάλειας. Η επιτροπή εμβολιασμών της Βρετανίας προτείνει οι έγκυες να εμβολιάζονται με αυτά τα εμβόλια, όπου είναι εφικτό.

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη;

Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Περισσότερες από τις μισές έγκυες που θα κολλήσουν τη νόσο COVID-19 στην εγκυμοσύνη θα το περάσουν εντελώς ασυμπτωματικά αλλά ορισμένες μπορούν να νοσήσουν πολύ βαριά, σε βαθμό που να τεθεί σε κίνδυνο και η ίδια τους η ζωή. Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνες που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Στα πιο προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες που εγκυμονούν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά εξαιτίας της νόσου COVID-19. Αν αυτό συμβεί, υπάρχουν διπλάσιες ως τριπλάσιες πιθανότητες να χρειαστεί να γεννηθεί το μωρό τους πρόωρα, κάτι που μπορεί να έχει μακροχρόνιες ή μόνιμες επιδράσεις στην υγεία του

Τα οφέλη του εμβολιασμού περιλαμβάνουν:

  • Μείωση των περιπτώσεων σοβαρής νόσησης για την έγκυο
  • Μείωση της πιθανότητας πρόωρου τοκετού για το έμβρυο
  • Πιθανή μείωση της μετάδοσης σε ευάλωτα άτομα της οικογένειας

Σε ποια φάση της εγκυμοσύνης να κάνω το εμβόλιο;

Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης σας, ασχέτως τριμήνου. Δεν απαιτείται να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης πριν τον εμβολιασμό σας και επίσης δεν χρειάζεται να καθυστερήσετε την εγκυμοσύνη σας μετά τον εμβολιασμό σας.

Εναλλακτικά, μιας και η νόσος COVID-19 έχει πιο σοβαρές συνέπειες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μερικές έγκυες μπορεί να επιλέξουν να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για μετά τις 12 εβδομάδες κύησης (που είναι και οι πιο σημαντικοί από πλευράς ανάπτυξης και διαμόρφωσης του εμβρύου) και να κάνουν το εμβόλιο από τις 13 εβδομάδες κύησης και πιο μετά.

Επειδή η νόσος σε μια έγκυο θα είναι πιο σοβαρή και η πιθανότητα για πρόωρη γέννηση θα είναι πιο μεγάλη στο τρίτο τρίμηνο (μετά τις 28 εβδομάδες κύησης), κάποιες γυναίκες θα επιλέξουν να εμβολιαστούν πριν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Έχει σημασία ποιο εμβόλιο να κάνω;

Οι τελευταίες οδηγίες (16/4/21) από την Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι οι έγκυες να προτιμήσουν τα εμβόλια με βάση το mRNA, όπως αυτά της Pfizer-BioNTech ή της Moderna, αν είναι εφικτό.

Αυτό γιατί με βάση την εμπειρία από τις ΗΠΑ, όπου περίπου 90.000 έγκυες εμβολιάστηκαν, κυρίως με αυτά τα εμβόλια, δεν δημιουργήθηκε κάποιο θέμα ασφάλειας.

Αν σκέφτεστε για το αν θα εμβολιαστείτε ή όχι, θα πρέπει να συζητήσετε τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού καθώς και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για τις έγκυες, αυτές που πρόσφατα γεννήσαν, ή αυτές που θα ξεκινήσουν ή ξεκίνησαν διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυτή η συζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες για όλους τους διαθέσιμους τύπους εμβολίου και τις πιθανές παρενέργειες, συμπεριλαμβανόμενης της σπάνιας πρόκλησης θρόμβων του αίματος. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.

Αν μια γυναίκα αποφασίσει να επιλέξει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, για παράδειγμα να αποφύγει το εμβόλιο της Astra Zeneca, η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει να τους δίνεται αυτή η δυνατότητα της επιλογής.

Η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών επίσης διατύπωσε την άποψη ότι: “Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου για αυτή την εξαιρετικά σπάνια κατάσταση (εννοεί τα θρομβωτικά επεισόδια), που φαίνεται να είναι καθαρά ατομικό θέμα ιδιοσυγκρασίας του κάθε οργανισμού. Η σύσταση για τα άτομα κάτω των 30 να κάνουν κάποιο διαφορετικό εμβόλιο, βασίζεται στου υπολογισμούς ρίσκου/ οφέλους σε κάθε ηλικιακή ομάδα”.

Μπορούν να εμβολιαστούν οι θηλάζουσες;

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος κίνδυνος να δοθεί το εμβόλιο για την νόσο COVID-19 σε θηλάζουσες γυναίκες. Οι θηλάζουσες, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά όταν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο για την ηλικιακή τους ομάδα ή την ομάδα κινδύνου στην οποία βρίσκονται.

Παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη σχέση εμβολίου και θηλασμού, δεν υπάρχει κάποιος πιθανός μηχανισμός με τον οποίο κάποιο συστατικό των εμβολίων να περάσει στο μητρικό γάλα. Επίσης, δεν χρειάζεται να γίνει διακοπή του θηλασμού σε περίπτωση εμβολιασμού

Σχεδιάζω να μείνω έγκυος. Να κάνω το εμβόλιο για την COVID-19;

Οι τρέχουσες οδηγίες είναι ότι όσες γυναίκες επιδιώκουν εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να αποφύγουν πιθανή εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Αν είστε σε ομάδα του πληθυσμού που μπορείτε να εμβολιαστείτε, το να εμβολιαστείτε πριν την εγκυμοσύνη σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύετε να κολλήσετε τον κορονοϊό και θα αποφύγετε έτσι τις πιθανές συνέπειες μια νόσησης. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, μερικές γυναίκες ίσως επιλέξουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη μέχρι να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει: Γυναίκες κάτω των 30 που δεν είναι έγκυες και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, προτείνεται να τους δοθεί η επιλογή να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο από αυτό της Astra Zeneca (πχ της Pfizer-BioNTech ή της Moderna).

Γυναίκες πάνω από τα 30 που δεν είναι έγκυες ή έχουν υποκείμενα νοσήματα που τις κάνουν πιο ευάλωτες στη νόσο, προτείνεται να εμβολιαστούν άμεσα με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Προσπαθώ για εγκυμοσύνη και έχω κάνει ήδη τη μία δόση του εμβολίου; Θα πρέπει να καθυστερήσω την εγκυμοσύνη μου για να κάνω και τη δεύτερη;

Η μία δόση του εμβολίου παρέχει καλή προστασία αν και υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι μακροχρόνια και ίσως δεν σας καλύψει για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν είναι δυνατόν, σας συνιστούμε να ολοκληρώσετε το σχήμα του εμβολιασμού πριν μείνετε έγκυος.

Αν διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος αφού έχετε κάνει τη μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου, τότε είναι δική σας επιλογή το αν θα κάνετε τη δεύτερη δόση με βάση το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, αν θα περιμένετε μέχρι να περάσουν οι 12 εβδομάδες κύησης (που είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη και διαμόρφωση του εμβρύου) ή αν θα αναβάλετε τον εμβολιασμό για μέχρι μετά τον τοκετό. Κριτήριο για την απόφαση θα πρέπει να είναι πόσο εκτεθειμένες είστε, πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον ιό και τι υποκείμενα νοσήματα πιθανόν έχετε.

Επηρεάζει το εμβόλιο για τον κορονοϊό τη γονιμότητα;

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι οποιοδήποτε εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 θα επηρεάσει τη γονιμότητά σας.

Δεν υπάρχει κάποιος πιθανός βιολογικός μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο να υπάρχει κάποια επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα. Δεν φαίνεται γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί να εμφανίζουν στη συνέχεια προβλήματα με τη γονιμότητά τους.

Η θεωρία ότι η ανοσία στην πρωτεΐνη της ακίδας του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα δεν στοιχειοθετούνται. Όσοι άνθρωποι κολλήσουν από μόνοι τους κορονοϊό θα φτιάξουν αντισώματα για την ίδια πρωτεΐνη και δεν φάνηκε να έχουν αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας όσοι έχουν νοσήσει από τη νόσο COVID-19.

Όσο θα συλλέγονται περισσότερα στοιχεία (από την παρακολούθηση ατόμων για μακρύτερο χρονικό διάστημα) θα ενημερώνουμε περαιτέρω.

Έκανα το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 και μετά έμαθα ότι είμαι έγκυος. Τι να κάνω;

Αν λάβατε μια δόση του εμβολίου πριν μάθετε ότι είστε έγκυος, ή χωρίς να το επιδιώκετε ενώ ήσασταν έγκυος, θα πρέπει να είστε ήσυχη ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η πιθανότητα να κάνει κακό στο μωρό σας είναι πολύ χαμηλή.

Αν διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος αφού έχετε κάνει τη μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου, τότε είναι δική σας επιλογή το αν θα κάνετε τη δεύτερη δόση με βάση το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, αν θα περιμένετε μέχρι να περάσουν οι 12 εβδομάδες κύησης (που είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη και διαμόρφωση του εμβρύου) ή αν θα αναβάλετε τον εμβολιασμό για μέχρι μετά τον τοκετό. Κριτήριο για την απόφαση θα πρέπει να είναι πόσο εκτεθειμένες είστε, πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον ιό και τι υποκείμενα νοσήματα πιθανόν έχετε.

Είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, είναι συνηθισμένο και ασφαλές να προτείνονται εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με χαρακτηριστικά παραδείγματα το εμβόλιο για τον ιό της γρίππης και για τον κοκκύτη. Πολλά από αυτά τα εμβόλια προστατεύουν και το έμβρυο από τυχόν μόλυνση. Αυτά τα εμβόλια, όπως και το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 περιέχουν μη- ζώντα στοιχεία των ιών έναντι των οποίων παρέχουν προστασία και θεωρούνται γενικά ασφαλή κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, στοιχεία ειδικά για το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης, ακόμα δεν είναι διαθέσιμα.

Συμπερασματικά, η απόφαση για τον εμβολιασμό των εγκύων πρέπει να στηρίζεται στο προσεκτικό ζύγισμα των πιθανοτήτων να κολλήσει μια έγκυος τη νόσο COVID- 19, το πόσο σοβαρά ενδεχομένως να νοσήσει και της έλλειψης επαρκών στοιχείων για τη μακροπρόθεσμη (κυρίως) ασφάλεια των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνεται με νηφαλιότητα, χωρίς παρωπίδες και ταμπέλες και με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει η έγκυος να κάνει τη δική της  επιλογή μετά από πλήρη ενημέρωση και με βάση πως αισθάνεται άνετα. Εμείς, είμαστε στη διάθεση σας για να το συζητήσουμε περαιτέρω.