ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ Β ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ;

Ο αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Β (Group B Strep, GBS) είναι ένα μικρόβιο που συχνά αποικίζει την περιοχή του κόλπου και του πρωκτού. Στις γυναίκες που είναι έγκυες, τις περισσότερες φορές, δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο μωρό αν κολλήσει το μικρόβιο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος το νεογέννητο να κολλήσει το μικρόβιο όπως περνάει μέσα από τον κόλπο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το μωρό αν κολλήσει τον στρεπτόκοκκο ομάδας Β;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι επιπλοκές για το μωρό μπορεί να είναι ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, κάτι που, ευτυχώς, δεν συμβαίνει συχνά. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε το μικρόβιο να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου.

Τι είναι ο αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Β;

Το σώμα μας συμβιώνει με ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων. Ένα από αυτά είναι και ο συγκεκριμένος στρεπτόκοκκος. Συνήθως δεν προκαλεί κάποια ενόχληση και έτσι είμαστε απλά “φορείς” του μικροβίου. Στην Αγγλία, ποσοστό 20% των γυναικών έχουν αποικιστεί στο έντερο ή στον κόλπο τους από τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β.

Πώς μπορεί το μωρό μου να κολλήσει τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β;

Κατά τη φάση του τοκετού και της γέννας, το μωρό εκτίθεται στο μικρόβιο και μπορεί να το κολλήσει κι αυτό. Τα περισσότερα μωρά δεν θα επηρεαστούν και μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά θα εμφανίσει λοίμωξη.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο μωρό η μόλυνση από το μικρόβιο;

Αν εμφανιστεί λοίμωξη, τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 12 ώρες από την ώρα γέννησης. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι τα ακόλουθα:

  • είναι υποτονικά και να μην αντιδρούν στα ερεθίσματα
  • δεν τρέφονται ικανοποιητικά
  • κάνουν θόρυβο όταν αναπνέουν σαν “γρύλλισμα”
  • έχουν πυρετό ή υποθερμία
  • έχουν ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία
  • έχουν γρήγορη ή αργή αναπνοή
  • είναι ευερέθιστα

Τι σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει η μόλυνση από το μικρόβιο στο μωρό μου;

Ακόμα κι αν μολυνθεί το μωρό, η θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι αποτελεσματική. Σε περίπτωση που δεν πετύχει η φαρμακευτική θεραπεία, μπορεί να προκληθεί:

  • μόλυνση του αίματος (σηψαιμία)
  • πνευμονία
  • μηνιγγίτιδα

Ποσοστό 10% των μωρών θα πεθάνουν από την μόλυνση με το μικρόβιο και ποσοστό 20% από αυτά που θα επιβιώσουν θα έχουν μόνιμη βλάβη όπως εγκεφαλική παράλυση, κώφωση, τύφλωση και σοβαρές μαθησιακές διαταραχές.

Πως γίνεται η διάγνωση της μόλυνσης από τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β;

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με καλλιέργειες από τον κόλπο και τον πρωκτό της εγκύου, λίγες εβδομάδες πριν τον αναμενόμενο τοκετό (περίπου δηλαδή στις 36 εβδομάδες)

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του μικροβίου;

Αν βρεθεί ότι μια έγκυος έχει αποικιστεί από τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β, χρειάζεται να δοθεί η κατάλληλη αντιβίωση την ώρα του τοκετού. Δεν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση πιο πριν.

Χρειάζεται το μωρό να γεννηθεί με καισαρική τομή;

ΟΧΙ, η αποίκιση με τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β, ΔΕΝ είναι λόγος καισαρικής. Η χορήγηση αντιβίωσης κατά τη διάρκεια του τοκετού επαρκεί για να προφυλάξει αποτελεσματικά το μωράκι.

Έκανα καλλιέργεια κολπικού υγρού και βρέθηκε το μικρόβιο. Μπορώ να θηλάσω;

ΝΑΙ, μπορείτε να θηλάσετε κανονικά. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το μωρό σας κινδυνεύει από μόλυνση με το θηλασμό και επίσης ο θηλασμός προστατεύει το μωρό σας από άλλες λοιμώξεις.

Συμπερασματικά, αν και σπάνιο, αξίζει τον κόπο να ελέγχουμε για την ύπαρξη του μικροβίου σε μία γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει φυσιολογικά. Η αντιμετώπιση είναι απλή ενώ οι συνέπειες για το μωρό αν δεν διαπιστωθεί εγκαίρως μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η μόλυνση αντιμετωπίζεται με απλή αντιβίωση και δεν είναι, σε καμία περίπτωση, λόγος για καισαρική τομή.