ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ, ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ & ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της χρήσης αντισυλληπτικών στις γυναίκες με ημικρανίες;

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Κάποιες, τις εμφανίζουν κοντά στην περίοδο ενώ άλλες τις εμφανίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στις γυναίκες λόγω των διαφορετικών ορμονών που εκκρίνονται και επειδή αυτές μεταβάλλονται στη διάρκεια του κύκλου. Υπάρχουν γυναίκες που είναι πιο ευαίσθητες στις ορμόνες και έτσι για παράδειγμα, τις μέρες πριν έρθει η περίοδος, όταν πέφτουν τα οιστρογόνα μπορεί να εμφανίσουν ημικρανίες. Τα αντισυλληπτικά περιέχουν παρόμοιες ορμόνες και έτσι μπορούν και αυτά να επιδράσουν στους πονοκεφάλους.

Οι γυναίκες με ημικρανίες κινδυνεύουν περισσότερο για εγκεφαλικό από τις υπόλοιπες;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Συμβαίνει περίπου σε 1 στις 10.000 γυναίκες. Ωστόσο, επειδή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κάτι σοβαρό και πιθανά αφήνει αναπηρίες, θα πρέπει να προσέξουμε τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να το εμφανίσουν. Έχει αποδειχθεί ότι οι ημικρανίες αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έχω ημικρανίες με αύρα. Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά χάπια;

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πριν την ημικρανία τη λεγόμενη αύρα. Εμφανίζουν δηλαδή συμπτώματα όπως διαταραχές στην όραση, μουδιάσματα στο σώμα, μερική παράλυση, διαταραχή στην ομιλία κλπ. Σε αυτές τις γυναίκες αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου όταν παίρνουν αντισυλληπτικά και θα ήταν καλή ιδέα να σταματήσουν το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι και να αναζητήσουν άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

Έχω ημικρανίες χωρίς αύρα. Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά χάπια;

Αν δεν έχετε αύρα και είστε κάτω των 35 ετών, τότε τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια είναι ασφαλή για εσάς.

Αν δεν έχετε αύρα και είστε πάνω από 35 ετών, τότε θα σας συνιστούσαμε να μην επιλέξετε τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά.

Αν δεν έχετε αύρα και έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο (πχ αν καπνίζετε), τότε θα σας συνιστούσαμε να μην επιλέξετε τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά

Αν οι ημικρανίες προκλήθηκαν μετά τη χρήση των αντισυλληπτικών, θα σας συνιστούσαμε να τα διακόψετε

Έχω απλό πονοκέφαλο χωρίς ημικρανίες. Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά χάπια;

Αν έχετε απλό πονοκέφαλο χωρίς ημικρανία τότε τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια είναι ασφαλή για εσάς. Αν όμως οι πονοκέφαλοι επιμένουν για πάνω από 3 μήνες ενώ παίρνετε τα αντισυλληπτικά, τότε θα σας συνιστούσαμε να τα διακόψετε.

Παίρνω το αντισυλληπτικό που περιέχει μόνο προγεστερινοειδές (mini- pill). Αυτό, είναι ασφαλές;

Ο κίνδυνος για την εμφάνιση  εγκεφαλικού επεισοδίου οφείλεται στο οιστρογόνο που περιέχουν τα αντισυλληπτικά. Έτσι, διαφορετικού τύπου αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο μια ουσία αντίστοιχης της προγεστερόνης είναι ασφαλή ακόμα και για τις γυναίκες που εμφανίζουν ημικρανίες με αύρα.

Και τι ισχύει για το “χάπι της επόμενης ημέρας”; Είναι ασφαλές;

Τα χάπι της επείγουσας αντισύλληψης περιέχει μόνο προγεστερινοειδές και έτσι δεν αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε είναι ασφαλές.

Στη δική μου περίπτωση έχω ημικρανίες λίγες μέρες πριν την περίοδο! Πώς μπορώ να βοηθηθώ;

Τις μέρες πριν την περίοδο παρατηρείται πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στο σώμα της γυναίκας. Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι αυτή η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να ευθύνεται για τις ημικρανίες στα πλαίσια του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (PMS). Αυτές οι γυναίκες έχουν τις εξής επιλογές:

  1. Να ξεκινήσουν αναλγητικά περίπου 7 μέρες πριν τον ερχομό της περιόδου και να τα πάρουν για 2 εβδομάδες
  2. Να καταφύγουν σε εξειδικευμένα φάρμακα κατά της ημικρανίας
  3. Να δοκιμάσουν τη χρήση αντισυλληπτικού χαπιού είτε μειώνοντας το διάστημα που δεν παίρνουν το χάπι, είτε παίρνοντας το αντισυλληπτικό χάπι συνεχόμενα χωρίς διακοπή.

Τι γίνεται με τις ημικρανίες στην εγκυμοσύνη;

Επειδή η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση με πολύ υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, θεωρητικά θα έπρεπε να δούμε βελτίωση. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρούμε είτε στασιμότητα είτε μια κάποιου βαθμού βελτίωση. Πιο δύσκολο να δουν βελτίωση είναι όσες γυναίκες εμφανίζουν ημικρανίες με αύρα

Έχω ημικρανίες με αύρα και τα αντισυλληπτικά χάπια δεν είναι κατάλληλα για μένα. Τι άλλες επιλογές έχω;

Για τις γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια (αυτά που περιέχουν το συνδυασμό οιστρογόνων+ προγεστερόνης) είναι διαθέσιμες οι παρακάτω επιλογές:

  1. Το σπιράλ χαλκού που μπορεί να παραμείνει ως και 5 χρόνια. Συνήθως οι περίοδοι γίνονται πιο βαριές και μπορεί να χειροτερέψουν και οι πονοκέφαλοι (μάθετε περισσότερα για τα είδη σπιράλ >ΕΔΩ<)
  2. Το σπιράλ προγεστερόνης (Mirena) που μπορεί να παραμείνει ως και 5 χρόνια. (μάθετε περισσότερα για τα είδη σπιράλ >ΕΔΩ<)
  3. Το αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη (mini- pill)
  4. Το προφυλακτικό
  5. Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για κάθε τρόπο αντισύλληψης κάντε κλικ >ΕΔΩ<

Συμπερασματικά, οι ημικρανίες σε συνδυασμό με αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αν και ο απόλυτος κίνδυνος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός και το εγκεφαλικό παραμένει σπάνιο, δεν συνιστάται η χορήγησή τους στις γυναίκες που έχουν ημικρανίες με αύρα. Το κάπνισμα και η ανεβασμένη πίεση είναι επιπλέον παράγοντες κινδύνου και ο συνδυασμός ημικρανίες+ κάπνισμα+ αντισυλληπτικά αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού.

Μπορούν οι γυναίκες που έχουν ημικρανίες να χρησιμοποιήσουν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια; ΝΑΙ, αν δεν έχουν αύρα με τις ημικρανίες και δεν είναι μεγαλύτερες των 35 ή καπνίζουν.

Μπορούν οι γυναίκες με πονοκεφάλους που δεν είναι ημικρανίες να χρησιμοποιήσουν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια; ΠΙΘΑΝΟΝ, αλλά θα πρέπει να διακόψετε τα χάπια αν ο πονοκέφαλος επιμένει ή χειροτερεύει μετά από μια 3μηνη δοκιμαστική χορήγηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τις γυναίκες που έχουν ημικρανίες στο διάστημα που έχουν περίοδο ή όταν διακόπτουν το αντισυλληπτικό χάπι; Μπορούν να παίρνουν τα αντισυλληπτικά συνεχόμενα (χωρίς διακοπή) ή να μειώσουν τις μέρες διακοπής.