Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικών μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Για τις γυναίκες που δεν καπνίζουν, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής τους.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, με τη μαστογραφία και την επαγρύπνηση των γυναικών και των επιστημόνων υγείας, ο κίνδυνος μια γυναίκα να πεθάνει από καρκίνο του μαστού έχει πέσει κατά 38% τα τελευταία 25 χρόνια. Υπάρχουν βέβαια πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα.

Ποια είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού:

Ηλικία

Όσο περνάνε τα χρόνια, αυξάνει ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Δύο στους τρεις προχωρημένους καρκίνους, αναπτύσσονται μετά την ηλικία των 55 ετών

Οικογενειακό ιστορικό

Οι γυναίκες που είχαν στενούς συγγενείς με καρκίνο του μαστού βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και αυτές καρκίνο του μαστού. Αν είχατε συγγενή 1ου βαθμού (μητέρα, αδερφή, κόρη) με καρκίνο μαστού, ο δικός σας κίνδυνος είναι διπλάσιος, σε σχέση με γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Κληρονομικότητα

Κληρονομικός καρκίνος του μαστού συμβαίνει μόνο στο 5- 10% των περιπτώσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ελαττωματικά γονίδια κληρονομούνται από τον γονέα στο παιδί.

Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού

Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, έχετε 3- 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε νέο καρκίνο του μαστού στον ίδιο ή στον άλλο μαστό.

Ακτινοβολία στο θώρακα ή στο πρόσωπο πριν από τα 30

Αν χρειαστήκατε θεραπεία με ακτινοβολία για άλλους λόγους (πχ κάποια κακοήθεια του αίματος) τότε διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο

Μερικές καλοήθεις αλλαγές στο μαστό

Αν εμφανιστούν στο μαστό σας καλοήθεις καταστάσεις όπως η υπερπλασία των αδένων, επιπλεγμένα ινοαδενώματα, σκληρυντική αδένωση, θηλωμάτωση, τότε διατρέχετε διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Ο κίνδυνος είναι περίπου 1,5 με 2 φορές πάνω ανάλογα με το πόσο βάρος παροπάνω έχετε.

Ιστορικό εγκυμοσύνης

Όσες γυναίκες γεννήσαν το πρώτο τους παιδία μετά τα 30, έχουν λίγο παραπάνω κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Θηλασμός

Ο θηλασμός για περισσότερο από ένα έτος, ίσως μειώνει λίγο τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Ιστορικό περιόδου

Οι γυναίκες που είχαν πρώτη φορά περίοδο πριν τα 12 έτη και αυτές που η περίοδός τους σταμάτησε μετά τα 55, έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ)

Η χρήση (τρέχουσα ή στο παρελθόν) ΘΟΥ συνδυάζεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται οτι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Σε γυναίκες που πίνουν πάνω από 2- 3 ποτά την ημέρα, ο κίνδυνος μπορεί αν είναι και 20% περισσότερος.

Πυκνός μαστός

Γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς διατρέχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου και, επίσης, είναι δυσκολότερο για τη μαστογραφία να τον ανιχνεύσει.

Άσκηση

Γυναίκες που ασκούνταν συστηματικά έχουν 10 -25% λιγότερη πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Αυτό κυρίως ισχύει για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Κάπνισμα

Γυναίκες που είναι βαριές καπνίστριες για χρόνια και αυτές που έχουν ξεκινήσει το κάπνισμα πριν από την πρώτη τους εγκυμοσύνη, ίσως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ίσως το ίδιο να ισχύει και για τις παθητικές καπνίστριες (μετά την εμμηνόπαυση) που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες καπνού.

Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια να εξαλείψουμε όσους παράγοντες υπάρχουν στη ζωή μας και μας βάζουν σε κίνδυνο. Για αυτούς που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, η ενημέρωση είναι χρήσιμη για τον καλύτερο έλεγχο των μαστών ώστε να προλάβουμε τη νόσο πριν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Σκεφτόμαστε τους μαστούς μας όχι μόνο τον Οκτώβριο, αλλά κάθε μήνα!