ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;

Οι περισσότερες γυναίκες θα κολλήσουν κάποια στιγμή της ζωής τους, κολπίτιδα από μύκητες. Ακόμα περισσότερο, το καλοκαίρι λόγω και των διακοπών, η πιθανότητα για κάποια μόλυνση είναι αυξημένη. Τα συμπτώματα αυτής της κολπίτιδας περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος, φαγούρας, και παχύρρευστη, λευκή έκκριση από τον κόλπο. Η κολπίτιδα από μύκητες, ευτυχώς, θεραπεύεται εύκολα. Πρόβλημα αποτελεί ότι άλλες λοιμώξεις από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μπορεί να έχουν παρόμοια εικόνα με την κολπίτιδα από μύκητες. Ενημερωθείτε αναλυτικά για την μυκητιασική κολπίτιδα και μάθετε πως να αποφύγετε να την ξαναπάθετε.

Τι εννοούμε όταν λέμε “μυκητιασική κολπίτιδα”;

Είναι μια φλεγμονή του κόλπου που προκαλεί φαγούρα και αίσθημα καψίματος του αιδοίου. Συνήθως οφείλονται σε ανάπτυξη του μύκητα με το όνομα Candida.

Ποιες γυναίκες κολλάνε μύκητες;

Γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών μπορεί να πάθουν κολπίτιδα από μύκητες. Πάνω από το 75% των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους θα εμφανίσουν κάποια στιγμή κολπίτιδα από μύκητες. Πάνω από 50% θα έχει δύο ή περισσότερες. Αυτού του είδους οι κολπίτιδες είναι σπάνιες πριν την εφηβεία και μετά την εμμηνόπαυση.

Έχω κολπίτιδα από μύκητες. Αυτό σημαίνει ότι δεν προσέχω αρκετά την καθαριότητά μου;

Όχι! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε αρκετά καθαρή! Η κατασκευή του γυναικείου γεννητικού συστήματος προδιαθέτει για τέτοιου είδους λοιμώξεις, Σε αντίθεση με το πέος που είναι εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον, ο κόλπος είναι εσωτερικό όργανο με σχετικά αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία. Αυτό από μόνο του, προδιαθέτει για ανάπτυξη κολπίτιδων. Ο κόλπος, περιέχει τη φυσιολογική χλωρίδα, μικρόβια που ρυθμίζουν την οξύτητα, το pH (πεχά) δηλαδή. Αυτά τα μικρόβια ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι ή κολποβακτηρίδια. Αν για οποιονδήποτε λόγο διαταραχθεί το pH του κόλπου, ή αν εξοντωθεί η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, η περιοχή καθίσταται ευάλωτη στην ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων.

Πώς μπορεί να διαταραχθεί η χλωρίδα ή το pH του κόλπου;

Μερικοί λόγοι είναι:

  • Χορήγηση αντιβιώσεων
  • Εσωτερικές πλύσεις του κόλπου με καθαριστικά
  • Σπέρμα
  • Αίμα
  • Ατροφία του κόλπου

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από κολπίτιδες από μύκητες;

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν είστε:

  • Έγκυες
  • Έχετε σακχαρώδη διαβήτη που δεν είναι καλά ρυθμισμένος
  • Χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικό με υψηλή δόση οιστρογόνου
  • Κάνετε εσωτερικές πλύσεις στον κόλπο
  • Πήρατε πρόσφατα αντιβίωση όπως η αμοξυκιλλίνη ή φάρμακα με κορτιζόνη
  • Έχετε αδύναμο σύστημα άμυνας

Πώς θα καταλάβω ότι έχω κολπίτιδα από μύκητες;

Το πιο συχνό σύμπτωμα της κολπίτιδας από μύκητες είναι έντονη φαγούρα μέσα και γύρω από τον κόλπο.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα καψίματος, ερυθρότητα και πρήξιμο του κόλπου και του αιδοίου
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Συνεχής πόνος στην περιοχή
  • Παχύρρευστη, λευκή έκκριση από τον κόλπο που θυμίζει κομμένο γάλα ή τυρί cottage, χωρίς να είναι απαραίτητα δύσοσμη

Μπορεί να μην έχετε όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Επίσης, η έντασή τους μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Μπορώ να κολλήσω μύκητες από το σεξ;

Ναι. Αν και η κολπίτιδα από μύκητες δεν είναι τυπικό ΣΜΝ (γιατί μπορεί να το κολλήσετε και χωρίς να κάνετε σεξ), εντούτοις, μπορεί να το κολλήσετε από τον σύντροφό σας. Επίσης, το σπέρμα ανεβάζει το pH του κόλπου και αυτό μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων.

Πώς γίνεται η θεραπεία για την κολπίτιδα από μύκητες;

Αυτό συνήθως γίνεται χορηγώντας αντιμυκητιασικά φάρμακα. Αυτά είναι σε μορφή χαπιών, κολπικών υποθέτων, κολπικής κρέμας ή τοπικής αλοιφής για εξωτερική χρήση. Πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούν θεραπείες πολλών ημερών και για τους δύο συντρόφους. Προσωπικά, έχουμε δει εξαιρετικά αποτελέσματα με πιο βραχυχρόνιες και απλές θεραπείες που έχουν μικρότερο κόστος, λιγότερη χρήση φαρμακευτικών ουσιών και τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Στις περιπτώσεις που έχουμε υποτροπιάζουσες κολπίτιδες από μύκητες (πάνω από 4 κάθε χρόνο), ίσως χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πώς γίνεται η θεραπεία για την κολπίτιδα από μύκητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εδώ τα πράγματα διαφέρουν λίγο. Επιτρέπονται κρέμες, αλοιφές ή υπόθετα που περιέχουν μικοναζόλη ή κλοτριμαζόλη. Η θεραπεία απαιτεί περισσότερες μέρες λόγω των αλλαγών που επιτελούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον κόλπο. Κάποια άλλα σκευάσματα (πχ φλουκοναζόλη από το στόμα σαν χάπι) απαγορεύονται γιατί ενοχοποιούνται για τερατογενέσεις.

Έχω κολπίτιδα από μύκητες. Κινδυνεύει ο σύντροφός μου να κολλήσει;

Για τους άνδρες, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός. Μόνο περίπου 15% των ανδρών εμφανίζουν εξάνθημα με φαγούρα στο πέος μετά από ελεύθερη επαφή με γυναίκα που είχε μολυνθεί από μύκητες. Αν αυτό συμβεί, χρειάζεται θεραπεία και ο σύντροφος. Άνδρες που έχουν σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από μια κολπίτιδα από μύκητες;

Δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς την πιθανότητα να αναπτύξετε μια μυκητίαση του κόλπου. Μπορείτε όμως, με απλά μέτρα, να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης.

  • Μην πλένεστε εσωτερικά στον κόλπο (vaginal douche). Το ντους του κόλπου μπορεί να καταστρέψει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σας που σας προστατεύει από μολύνσεις.
  • Μην χρησιμοποιείτε αρωματισμένα προϊόντα υγιεινής που διαφημίζονται σαν δήθεν προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής. Αυτά, μπορούν να ερεθίσουν το αιδοίο και τον κόλπο και να αυξήσουν την πιθανότητα να αναπτυχθούν μύκητες. Τέτοια προϊόντα μπορεί να πωλούνται σε μορφή αφρόλουτρου, σπρέι, μαντήλια ή ταμπόν.
  • Να αλλάζετε συχνά σερβιέτες, σερβιετάκια και ταμπόν.
  • Αποφύγετε τα στενά εσώρουχα, καλσόν, παντελόνια και τζιν. Αυτά μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία της περιοχής των γεννητικών οργάνων και έτσι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μυκήτων.
  • Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα ή αυτά που έχουν βαμβακερό καβάλο. Το βαμβάκι, επιτρέπει στο σώμα και το δέρμα να “αναπνέει”, κρατάει την περιοχή στεγνή και έτσι μειώνεται η θερμοκρασία και η υγρασία της περιοχής.
  • Αλλάξτε τα βρεγμένα μαγιό και τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστικής το συντομότερο δυνατόν και φορέστε στεγνά.
  • Μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, σκουπιστείτε με φορά από τα μπροστά προς τα πίσω και ποτέ αντίθετα.
  • Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια σε μπανιέρες
  • Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, ρυθμίστε το σάκχαρο όσο το δυνατόν καλύτερα.

Άκουσα ότι τα “ζωντανά” γιαούρτια βοηθάνε. Είναι αλήθεια;

Ίσως. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που λένε ότι αν τα γιαούρτια περιέχουν ζυμομύκητες ή αν πάρετε κάψουλες με γαλακτοβάκιλλους, μπορεί αν προλάβετε την κολπίτιδα από μύκητες. Το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών όμως δεν είναι ακόμα επαρκώς τεκμηριωμένο.

Τι να κάνω αν έχω επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες από μύκητες;

Αν έχετε πάνω από 4 κολπίτιδες από μύκητες το χρόνο, μιλήστε μαζί μας. Θα χρειαστεί έλεγχος που θα περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη, η κάποιας έκπτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ελπίζουμε να έχουμε καλύψει τις περισσότερες απορίες σας για αυτή την πολύ κοινή και ενοχλητική κολπίτιδα. Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες.