ΔΕΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Από την Μαρία Νικολάου,

Πτυχιούχο Μαία

Ο θηλασμός ως φυσική λειτουργία δεν μπορεί να διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Η μητέρα προσφέρει το μαστό της και το βρέφος θηλάζει στην στάση που βολεύει καλύτερα και τους δύο. Παρόλα αυτά. αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες βασικές αρχές, που βοηθούν τη μητέρα και το βρέφος να επιτύχουν έναν αποτελεσματικό και άνετο μητρικό θηλασμό

Θηλάστε άμεσα!

Αν ο θηλασμός ξεκινήσει μέσα στην 1η ώρα μετά τον τοκετό, και οπωσδήποτε μέσα στις πρώτες 6 ώρες, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να εξασφαλισθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σε όλη τη διάρκεια παραμονής της μητέρας στο μαιευτήριο, καθώς επίσης και μετά την έξοδο της.

Θηλάστε αποκλειστικά!

Τα υγιή νεογνά σιτίζονται μόνο με μητρικό γάλα που είναι “σχεδιασμένο” για να καλύψει όλες τις ανάγκες του μωρού σας. Αποφεύγετε να δίνετε συμπληρώματα, τσάι και νερό κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής τους. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι ανάλογη με τις ανάγκες του νεογέννητου, είναι πάντα και παντού διαθέσιμη και προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ!

Θηλάστε πολύ συχνά!

Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό σας, τόσο περισσότερο διεγείρεται το στήθος σας και εκκρίνει περισσότερο γάλα. Θηλάζοντας το νεογνό, όταν αυτό το αποζητά και σύμφωνα με τις ανάγκες του, το γάλα που θα παράγεται θα είναι όσο ακριβώς εκείνο χρειάζεται. Αυτό σημαίνει πως το παιδί μπορεί να περνά στο στήθος αρκετές ώρες μέσα στη μέρα, κάτι τέτοιο όμως είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Κρατήστε το μωράκι σας σωστά!

O σωστός τρόπος είναι να φέρετε το μωρό σας κοντά σε εσάς με τη κοιλίτσα του στραμμένη προς τη δική σας, το αυτάκι, ο ώμος και ο μηρός του πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ευθεία. Το στοματάκι του μωρού πρέπει να πιάνει όχι μόνο τη θηλή αλλά και ολόκληρη ή μέρος της θηλαίας άλου (η σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή). Με το τρόπο αυτό ο θηλασμός δεν πονά. Αν πονάτε, κάτι έχει γίνει λάθος. Σε αυτή την περίπτωση, απομακρύνετέ το απαλά από τη θηλή σας και προσπαθήστε ξανά. Έτσι, μειώνουμε την πιθανότητα να τραυματιστούν οι θηλές.

Θηλάστε σε κάθε γεύμα από ένα μόνο στήθος!

Όταν το νεογνό θηλάζει, δεν χρειάζεται να αλλάξετε στήθος ακόμη και αν έχουν περάσει τα 10 λεπτά που ίσως σας έχουν πει για αλλαγή. Στη περίπτωση που το μωρό χάσει το ενδιαφέρον του ή γκρινιάζει μπορείτε να αλλάξετε στήθος, ειδικά τις 2 πρώτες εβδομάδες προκειμένου να εδραιωθεί ο θηλασμός.

Ξυπνήστε το μωρό σας για να θηλάσει!

Πρέπει να ξυπνάμε το νεογνό για να θηλάσει μέχρι να γίνει 2 εβδομάδων, να αποκτήσει το βάρος γέννησης του και επιπλέον 200 γραμμάρια και να έχει 6-8 λερωμένες (από ούρα ή κακά) πάνες το 24ωρο. Ξυπνήστε το νεογνό κάθε 2-2,5 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και 3-3,5 ώρες το βράδυ από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού. Αφού γίνουν τα παραπάνω σταματήστε να ξυπνάτε το νεογνό τις βραδυνές ώρες, εκτός αν νιώθετε την ανάγκη να αποσυμφορήσετε το στήθος σας.

Το γάλα σας, είναι αρκετό!

Το πιο συχνό άγχος σε μία μανούλα είναι αν το γάλα της φτάνει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του παιδιού της. Μείνετε ήσυχη! Εκτός του να βλέπετε τις καταποτικές κινήσεις του μωρού, θα δείχνει ικανοποιημένο το ίδιο και μετά από τον θηλασμό θα κοιμάται. Ένα επίσης καλό σημάδι ότι ο θηλασμός αποδίδει είναι να διψάτε πολύ εσείς η ίδια και το μωράκι να έχει 6-8 λερωμένες (από ούρα ή κακά) πάνες το 24ωρο και φυσικά να αυξάνεται το βάρος του. Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού οπότε επαρκεί και για μωρά μεγαλύτερου βάρους

Πετάξτε τις πιπίλες!

Αποφύγετε τη χρήση πιπίλας για όσο καιρό θηλάζετε, καθώς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση θηλών. Η ανάγκη του νεογνού για πιπίλισμα πρέπει να ικανοποιείται αποκλειστικά μέσω του στήθους. Αν το μωρό είναι ανήσυχο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ησυχάσουμε με μια πιπίλα, αλλά ότι πρέπει να μπει στο στήθος!

Βολευτείτε όταν θηλάζετε!

Καλό θα ήταν να υποστηρίζετε το σώμα σας με σκληρά μαξιλάρια στον αυχένα κι επάνω στα πόδια σας, ώστε να μην σηκώνετε το βάρος του νεογνού, απλώς να το συγκρατείτε σε σωστή στάση. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια θηλασμού που βοηθούν πολύ.

Κοιμηθείτε όποτε βρίσκετε την ευκαιρία!

Πρέπει να καταφέρνετε να κοιμάστε πάνω από 6 ώρες συνολικά το 24ωρο. Ένας μεσημεριανός ύπνος μαζί με το μωρό, βοηθά πολύ για την ηρεμία όλης της οικογένειας. Ο μητρικός θηλασμός είναι απαιτητικός και χρειάζεται να έχετε δυνάμεις!