ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ: ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ

Το ενδομήτριο σπείραμα (ή σπιράλ) είμαι μια μικρή συσκευή σχήματος Τ που μπορούμε να τοποθετήσουμε εντός της μήτρας ως μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης μακράς διαρκείας. Υπάρχουν οι τύποι κατασκευασμένοι με χαλκό και το Mirena που περιέχει ποσότητα ορμόνης προγεστερινοειδούς.

Συνοπτικά δεδομένα για το σπιράλ (για όσες δεν θέλουν να διαβάσουν όλο το κείμενο!)

  • Η αποτελεσματικότητα του σπιράλ στην αποτροπή μιας εγκυμοσύνης είναι πάνω από 99%.
  • Το σπιράλ λειτουργεί κατευθείαν μόλις τοποθετηθεί και η δράση του διαρκεί (ανάλογα με το σπιράλ) από 5 ως 10 χρόνια.
  • Τοποθετείται στα τελειώματα της περιόδου σας (για να σιγουρευτούμε ότι δεν είστε έγκυος).
  • Μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα οποιαδήποτε στιγμή και μπορείτε να μείνετε έγκυες πολύ γρήγορα.
  • Όποιες αλλαγές στην περίοδό σας μετά την τοποθέτηση του σπιράλ (για παράδειγμα πιο βαριές, μεγαλύτερης διάρκειας ή πιο επώδυνες) περιορίζονται συνήθως στου πρώτους 3- 6 μήνες και μετά λιγοστεύουν. Μπορεί να δείτε λίγο αιματάκι και ανάμεσα στις περιόδους σας.
  • Υπάρχει, αλλά πολύ μικρή, πιθανότητα για κάποια μόλυνση της μήτρας ή το σώμα σας να απορρίψει το σπιράλ ή αν μείνετε έγκυος να έχετε εξωμήτρια κύηση. Όμως, η πιθανότητα για εξωμήτρια σε γυναίκα με σπιράλ είναι μικρότερη από μια γυναίκα χωρίς αντισύλληψη.
  • Μερικές γυναίκες αισθάνονται πονάκια ή κράμπες μετά την τοποθέτηση του σπιράλ.
  • Το σπιράλ δεν ενδείκνυται σε γυναίκες με ιστορικό πυελικών φλεγμονών και δεν προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)
  • Το Mirena διαφοροποιείται λίγο ως προς τα παραπάνω μιας και μπορεί να ελαττώσει ή και να κόψει τελείως την περίοδο μέσα στον πρώτο χρόνο της χρήσης του. Χρησιμεύει ιδιαίτερα σε γυναίκες με βαριές περιόδους.

Πώς μπορεί το σπιράλ να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη;

Το απλό σπιράλ απελευθερώνει στην περιοχή πολύ μικρή ποσότητα χαλκού. Αυτό, κάνει το περιβάλλον αφιλόξενο για να εμφυτευθεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο αλλά επίσης δημιουργεί συνθήκες κατά τις οποίες τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το Mirena, απελευθερώνει ορμόνη προγεστερινοειδούς, που είναι μια ορμόνη που περιέχεται σε αντισυλληπτικά, κάνοντας το γονιμοποιημένο ωάριο να μην μπορεί να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο.

Πότε τοποθετείται το σπιράλ;

Σε γενικές γραμμές, το σπιράλ μπορεί να τοποθετηθεί οποιαδήποτε μέρα του κύκλου. Προτιμάται να τοποθετείται προς τα τελειώματα της περιόδου, όταν ακόμα το τραχηλικό στόμιο είναι σχετικά ανοικτό. Προϋπόθεση τοποθέτησής του είναι να μην είστε έγκυος!

Πώς τοποθετείται το σπιράλ;

Αν χρειαστεί, κάνουμε από πριν καλλιέργεια κολπικού υγρού για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποια κολπίτιδα. Για την τοποθέτηση, πρώτα χρειάζεται να γίνει μια γυναικολογική εξέταση για να καθορίσουμε τη θέση και το μέγεθος της μήτρας. Με τη βοήθεια κολποδιαστολέα κρατάμε τον κόλπο ανοικτό για να βλέπουμε τον τράχηλο. Το σπιράλ τοποθετείται στη θέση του και κατόπιν γίνεται έλεγχος με υπερηχογράφημα για να βεβαιωθούμε για τη σωστή τοποθέτηση. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Πονάει η τοποθέτηση του σπιράλ;

Σε μερικές περιπτώσεις η τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία που συνήθως είναι ήπια. Σπάνια η όλη διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη. Μετά την τοποθέτηση μπορεί να έχετε για μικρό χρονικό διάστημα κράμπες, σαν πόνους περιόδου. Αν πονάτε, απλά παυσίπονα μπορούν να να σας βοηθήσουν.

Τι γίνεται μετά την τοποθέτηση;

Θα χρειαστεί επανέλεγχος της τοποθέτησης 4- 6 εβδομάδες μετά. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας αν μετά την τοποθέτηση του σπιράλ παρουσιάσετε:

  • πόνο χαμηλά στην κοιλιά
  • πυρετό
  • δύσοσμη κολπική έκκριση

Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν κάποια μόλυνση.

Πώς γίνεται η αφαίρεση του σπιράλ;

Το σπιράλ μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή στο Ιατρείο, τραβώντας το ήπια έξω από τη μήτρα.

Αν δεν φορέσετε καινούργιο σπιράλ και δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, χρησιμοποιήστε άλλη μέθοδο αντισύλληψης (πχ προφυλακτικά) για 7 μέρες πριν από την αφαίρεση του σπιράλ. Με το που αφαιρεθεί το σπιράλ, η κανονική σας γονιμότητα επιστρέφει άμεσα.

Για ποιες γυναίκες είναι κατάλληλο το σπιράλ;

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σπιράλ. Προτιμάται από γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει αλλά μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί και σε άτοκες.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σπιράλ στις εξής περιπτώσεις:

  • αν έχετε κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή πυελική φλεγμονή που δεν έχουν θεραπευτεί
  • αν έχετε ιατρικά προβλήματα με τη μήτρα και τον τράχηλο
  • αν έχετε ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο, για παράδειγμα μετά το τέλος της περιόδου ή μετά από επαφή

Σε περιπτώσεις προηγούμενης εξωμητρίου εγκυμοσύνης ή πρόσφατης διακοπής κύησης, καλό θα ήταν να το συζητήσουμε πρώτα και να αποφασίσουμε μετά. Εννοείται ότι πριν την τοποθέτηση πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν είστε έγκυος.

Μπορώ να τοποθετήσω σπιράλ μετά τον τοκετό;

Προτιμούμε να τοποθετούμε το σπιράλ μετά το τέλος της λοχείας, δηλαδή γύρω στις 6 εβδομάδες μετά τη γέννα (είτε είναι με φυσιολογικό τοκετό, είτε με καισαρική). Το σπιράλ είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί με το θηλασμό και δεν επηρεάζει την ποσότητα γάλακτος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του σπιράλ;

  • Το σπιράλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις περισσότερες γυναίκες.
  • Το σπιράλ δουλεύει αμέσως με το που τοποθετηθεί και η δράση του διαρκεί για πολλά χρόνια ή μέχρις ότου αφαιρεθεί.
  • Δεν διακόπτει τη σεξουαλική επαφή.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά το θηλασμό.
  • Η κανονική σας γονιμότητα επιστρέφει άμεσα μετά την αφαίρεση του σπιράλ.
  • Δεν έχει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Δεν φαίνεται (σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα) να επηρεάζει την πιθανότητα για καρκίνο των γυναικολογικών οργάνων (μήτρας, τραχήλου, ωοθηκών), Δεν επηρεάζει το βάρος. Μπορεί να επηρεάσει πολύ λίγο την ψυχολογική διάθεση και τη λίμπιντο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του σπιράλ;

  • Μπορεί να προκαλέσει πιο βαριές περιόδους, με μεγαλύτερη διάρκεια αίματος ή περισσότερο πόνο. Συνήθως αυτό βελτιώνεται μετά από μερικούς μήνες.
  • Το σπιράλ δεν προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Ίσως χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε και προφυλακτικά για αυτό το λόγο. Αν κολλήσετε κάποιο ΣΜΝ ενώ φοράτε το σπιράλ μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για να αποφευχθεί λοίμωξη της πυέλου.
  • Ο πιο συνηθισμένος λόγος διακοπής της χρήσης του σπιράλ είναι η κολπική αιμορραγία ή ο πόνος.
  • Για το Mirena, κάποιες γυναίκες δεν αισθάνονται άνετα με την ελάττωση ή εξαφάνιση της περιόδου που προκαλεί (Αυτό για κάποιες γυναίκες θεωρείται πλεονέκτημα!).

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση του σπιράλ;

Οι επιπλοκές μετά την τοποθέτηση του σπιράλ είναι ελάχιστες. Οι περισσότερες θα εμφανιστούν μέσα στον πρώτο χρόνο τοποθέτησης του.

Τραυματισμός της μήτρας

Συμβαίνει σε λιγότερο από 1 στις 1000 περιπτώσεις. Το σπιράλ μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή τρύπα στη μήτρα ή στον τράχηλο όταν τοποθετηθεί. Αυτό προκαλεί μόνο πόνο συνήθως αλλά αν συμβεί, ίσως χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση.

Πυελική φλεγμονή

Φλεγμονή της πυέλου μπορεί να συμβεί τις πρώτες 20 μέρες μετά από την τοποθέτηση του σπιράλ. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρότερη από 1 στα 100.

Απόρριψη

Κάποιες φορές, ο οργανισμός αποβάλλει το σπιράλ, ή το σπιράλ μετακινείται από την θέση του. Αν είναι να συμβεί αυτό, συνήθως γίνεται σύντομα μετά την τοποθέτησή του. Είναι όμως κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.

Εξωμήτρια εγκυμοσύνη

Στην εξαιρετικά μικρή πιθανότητα που το σπιράλ δεν καταφέρει να αποτρέψει την εγκυμοσύνη και μείνετε έγκυος, το σπιράλ θα πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα αν επιθυμείτε τη συνέχιση της εγκυμοσύνης. Υπάρχει μικρή αύξηση της πιθανότητας η εγκυμοσύνη να γίνει εξωμήτρια όταν υπάρχει τοποθετημένο σπιράλ

Συμπερασματικά, το σπιράλ είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης. Είναι μακράς διαρκείας, οικονομικός, διακριτικός και μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή. Πολλές γυναίκες, ιδίως αυτές που έχουν ήδη γεννήσει και έχουν σταθερή, μονογαμική, σχέση μπορούν να επωφεληθούν από την τοποθέτησή του. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.