10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ

Από τη Μαρία Νικολάου,

Πτυχιούχο Μαία

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο προτιμότερος τρόπος γέννησης ενός μωρού. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μια γυναίκα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά μιας και είναι πλασμένη για να το πετύχει. Υπάρχουν τρόποι και tips για να μπορέσετε να πετύχετε το φυσιολογικό τοκετό που επιθυμείτε. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να είστε ενημερωμένη και για να ενημερώσετε μια γυναίκα που πιθανόν να ενδιαφέρεται.

1) Παραμείνετε δραστήρια και γυμναστείτε!

Η εγκυμοσύνη είναι ένα ταξίδι 9 μηνών και η προετοιμασία για τον τοκετό ξεκινά από τον 1ο μήνα. Το περπάτημα, η γιόγκα, το κολύμπι, οι ασκήσεις με μία μπάλα τοκετού και η ήπια γυμναστική είναι εξαιρετικοί τρόποι προετοιμασίας του σώματος για τον τοκετό. Αποκτάτε καλή φυσική κατάσταση και γυμνάζονται όλοι οι μύες που συμμετέχουν στη φάση του τοκετού. Το να κάθεστε πολλές ώρες μέσα στη μέρα δεν είναι ωφέλιμο, καθώς δε βοηθάει το μωράκι να πάρει σωστή θέση μέσα στην πύελο. Ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού βοηθάνε να κατέβει το κεφαλάκι του μωρού στο ελάσσονα τμήμα της λεκάνης!

2) Διατηρείστε κανονικό βάρος.

Η υπερβολική αύξηση του βάρους μπορεί να δυσκολέψει ένα φυσιολογικό τοκετό, καθώς μειώνει τον χώρο μέσα από τον οποίο περνάει το μωρό. Αυξάνει έτσι η πιθανότητα για κεφαλοπυελική δυσαναλογία (στενή λεκάνη με μεγάλο μωρό). Επιπλέον αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές όπως η προεκλαμψία και ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης που κι αυτά δυσκολεύουν την προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό.

3) Ενημερωθείτε σωστά.

Η γνώση είναι δύναμη. Μη μένεις σε αυτά που ακούς, όσο κι αν εμπιστεύεσαι αυτόν από τον οποίο τα ακούς. Ψάξε, αναζήτησε και συζήτησε τους προβληματισμούς σου και τις απορίες σου με το γιατρό και τη μαία σου. Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό και αυτό οδηγεί συχνά σε λάθος αποφάσεις. Έστω και μια απλή αναζήτηση στο Google μπορεί να σε βοηθήσει!

4) Προετοιμαστείτε για έναν φυσιολογικό τοκετό.

Παρακολουθήστε μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας και εσείς και ο σύζυγός σας και ενημερωθείτε με το τι ακριβώς να περιμένετε. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα μάθετε τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης, μυστικά που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα στην αίθουσα τοκετού, θα σας βοηθήσουν για έναν τοκετό με λιγότερο πόνο και με την καλύτερη δυνατή εμπειρία!

5) Προετοιμασία του πυελικού εδάφους.

Η σωστή προετοιμασία του περινέου μειώνει αισθητά την πιθανότητα να δημιουργηθούν ρήξεις στην περιοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού καθώς βελτιώνεται με αυτόν τον τρόπο η ελαστικότητα του. Η προετοιμασία γίνεται με ειδικές ασκήσεις Kegel για εγκύους καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κάνοντας μασάζ στο περίνεο με ένα λαδάκι μετά την 34η εβδομάδα της κύησης.

6) Ετοιμάστε ένα σχέδιο τοκετού (birth-plan).

Συζητήστε με το γιατρό ή τη μαία τις επιθυμίες σας σχετικά με τον τοκετό, αλλά και πόσο εφικτές είναι, και ετοιμάστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα θέλατε να ακολουθήσουν. Είναι δικαίωμά σας να επιλέξετε πολλές λεπτομέρειες που αφορούν στη διεκπεραίωση του τοκετού σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

7) Αναζητήστε υποστηρικτικό περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να περιτριγυρίζεστε από άτομα τα οποία υποστηρίζουν τις επιλογές σας. Αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας, την πίστη στον τελικό σας στόχο και τα ποσοστά επιτυχίας. Απομακρύνετε από γύρω σας τους τοξικούς ανθρώπους!

8) Επιλέξτε τον κατάλληλο γιατρό και τη μαία.

Όταν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε φυσικό τοκετό μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να υπολογίσετε είναι η επιλογή γιατρού και μαίας. Οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας, που υποστηρίζουν το φυσιολογικό τοκετό, θα σας κατευθύνουν και θα σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές για έναν ασφαλή τοκετό. Έτσι, είναι σημαντικό να επιλέξετε ανθρώπους που έχουν την ίδια φιλοσοφία με εσάς και θα σας δώσουν την πραγματική υποστήριξη για να γεννήσετε φυσικά. Για παράδειγμα, αν ένας γιατρός έχει ποσοστό καισαρικών πάνω από 70%, τότε μάλλον και εσείς θα κάνετε καισαρική στο τέλος!

9) Επιλέξτε το κατάλληλο μέρος για να γεννήσετε.

Η πολιτική του μαιευτηρίου που θα γεννήσετε παίζει σημαντικό ρόλο στο αν ταιριάζει με τα όσα επιθυμείτε για το νεογέννητο μωρό σας και στο κατά πόσο θα είναι πραγματοποιήσιμο το σχέδιο τοκετού που έχετε φτιάξει. Ο φυσιολογικός τοκετός διαρκεί περισσότερο και θα πρέπει η κλινική να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις σας.

10) Εμπιστεύσου το σώμα σου, εμπιστεύσου το μωρό σου!

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία διαδικασία στηριζόμενη στα αρχέγονα ένστικτά σου, που η φύση σε προετοιμάζει από τη γέννησή σου. Αυτή η δοκιμασία απαιτεί από εσένα πίστη, αγωνιστικότητα, υπομονή και επιμονή! Παρέχει όμως μια εξαιρετικά πλούσια ανταμοιβή, κληροδοτώντας σε εσένα απίστευτα συναισθήματα αυτοπεποίθησης, ικανοποίησης και υπερηφάνειας. Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί το πρώτο ταξίδι του μωρού σου για ένα καλύτερο κόσμο!