ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ [2018]

Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές είναι ένα σχετικά συχνό πρόβλημα στην προσπάθεια για επίτευξη εγκυμοσύνης και αποτελεί αίτιο στεναχώριας και απογοήτευσης σε πολλές γυναίκες και ζευγάρια. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να βρεθούν τα  αίτια και να προσπαθήσουν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορεί να ανευρεθεί το ακριβές αίτιο και αυτές οι περιπτώσεις ονομάζονται “ανεξήγητες”. Δίνονται διάφορες εμπειρικές ή όχι θεραπείες προσπαθώντας να διατηρηθεί η εγκυμοσύνη. Πριν περίπου 60 χρόνια άρχισε να χορηγείται προγεστερόνη στην προσπάθεια αύξησης της επιτυχίας. Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης προγεστερόνης στις ανεξήγητες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών είναι αντικρουόμενα και κάποιες φορές και αλληλοσυγκρουόμενα.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι η προγεστερόνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Όμως, δεν είναι βέβαιο αν η συμπληρωματική χορήγηση προγεστερόνης στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης βοηθά τις γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες (καθ’ έξιν) αποβολές για τις οποίες δεν έχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτιο.

Σε μία μεγάλη μελέτη που επεξεργάστηκε αποτελέσματα από πολλές έγκυρες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί (μετα ανάλυση), μελετήθηκε η συμπληρωματική χορήγηση προγεστερόνης σε γυναίκες με ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές. Συμμετείχαν συνολικά 2556 γυναίκες από 13 μεγάλες έρευνες και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στη βάση δεδομένων μετα αναλύσεων Cochrane. Αυτή είναι μια αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του 2013 από την ίδια ομάδα έρευνας και διαφέρει ως προς τα συμπεράσματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στο ποσοστό επιτυχημένων κυήσεων. Στην ομάδα των γυναικών που έλαβε προγεστερόνη η πιθανότητα αποβολής ήταν μειωμένη κατά 31% και μάλιστα, όσο περισσότερες επαναλαμβανόμενες αποβολές είχε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο όφελος παρουσίαζε η χορήγηση προγεστερόνης. Οι γυναίκες που έλαβαν προγεστερόνη είχαν και μια μικρή βελτίωση στο τελικό αποτέλεσμα της γέννησης ζωντανού εμβρύου κατά 11% και φάνηκε και μια τάση για μείωση της πιθανότητας για πρόωρο τοκετό.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η θεραπεία με προγεστερόνη, δείχνει να παρουσιάζει οφέλη για τις γυναίκες με ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές. Και πάλι, υπάρχουν σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνηση. Δεν υπάρχουν οδηγίες για την κατάλληλη δοσολογία, την οδό χορήγησης, τη διάρκεια χορήγησης και, επίσης, ο πληθυσμός που μελετήθηκε ήταν ετερογενής και περιλάμβανε πληθυσμού γυναικών από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ωστόσο, αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική για τους γιατρούς και τις γυναίκες που υποφέρουν από το πρόβλημα των ανεξήγητων αποβολών και αναμένεται να επηρεάσει την ιατρική πράξη. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η βάση δεδομένων Cochrane (που μελετά το θέμα εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια), καταλήγει στο συμπέρασμά της ότι η προγεστερόνη παρουσιάζει οφέλη για τις γυναίκες με ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές. Θα έχουμε βέβαια περισσότερα δεδομένα στο μέλλον σχετικά με το θέμα. Για περισσότερες πληροφορίες (το άρθρο είναι στα Αγγλικά), δείτε >εδώ<.