ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Η έκθεση του νεογέννητου από καισαρική τομή στα κολπικά υγρά (vaginal seeding) ίσως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Τα οφέλη του κολπικού τοκετού είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα. Μεταξύ των άλλων, φαίνεται ότι η έκθεση του εμβρύου στα υγρά του κόλπου, καθώς γεννιέται φυσιολογικά, δίνει πλεονεκτήματα στο νεογνό, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, βοηθώντας στη δημιουργία φυσιολογικής χλωρίδας στο έντερο και μειώνοντας την πιθανότητα για την εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών.

Λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού των καισαρικών τομών, προτάθηκε η ιδέα, που εφαρμόζεται από ορισμένους σε Ευρώπη και Αμερική να εκθέτουν τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική στα κολπικά υγρά της μητέρα. Αυτή η τεχνική ονομάζεται έκθεση του νεογέννητου στα κολπικά υγρά (vaginal seeding) και το σκεπτικό είναι να εκτεθεί το μωρό στα μικρόβια που αποικίζουν το σώμα της μητέρας. Έτσι, πιστεύεται ότι το μωρό θα βοηθηθεί να αναπτύξει τα δικά του συστήματα ανοσίας. Το vaginal seeding γίνεται παίρνοντας κολπικό υγρό της μαμάς (με στυλεό, σαν να κάναμε καλλιέργεια κολπικού υγρού) και τοποθετώντας το στα μάτια, στο πρόσωπο και στο δέρμα του μωρού.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο (23/ 8/ 2017) στο βρετανικό περιοδικό BJOG, μια ομάδα ιατρών από τη Δανέζικη Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας αξιολόγησε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους και αποφάνθηκε ότι τελικά δεν είναι σίγουρο ι αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει τελικά τα μωρά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι άλλοι παράγοντες αυτοί που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου του μωρού. Σε αυτούς περιλαμβάνουν την άμεση, δέρμα-με-δέρμα επαφή μητέρας και μωρού, τον μητρικό θηλασμό και το είδος της διατροφής.

Τα δεδομένα είναι ακόμα λίγα και δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να αποδεικνύουν τυχόν οφέλη από την τεχνική αυτή. Από την άλλη, υπάρχουν και ανησυχίες μήπως τυχόν μεταδοθούν από τη μητέρα προς το μωρό και παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως HIV, χλαμύδια, γονόρροια, έρπης, στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β και το E. Coli

Το συμπέρασμα λοιπό είναι ότι αντί για την τεχνική της έκθεσης του νεογέννητου στα κολπικά υγρά της μητέρας, θα πρέπει να ενθαρρύνεται η από νωρίς άμεση επαφή του δέρματος του μωρού με το δέρμα της μαμάς ή του μπαμπά, ο μητρικός θηλασμός και η σωστή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτή η δέρμα-με-δέρμα επαφή του μωρού με τη μητέρα, προάγει το θηλασμό. Αυτό οδηγεί σε ανάπτυξη υγιούς χλωρίδας στο έντερο του νεογέννητου. Επίσης, η αποφυγή διατροφής με πολλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βελτιώνει την ανάπτυξη υγιούς μικροβιακής χλωρίδας στο νεογνό.

Συμπερασματικά, μετά από μία καισαρική, κάποιες γυναίκες ίσως αισθανθούν μικτά συναισθήματα, ιδίως αν προγραμμάτιζαν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Αυτές οι γυναίκες δεν πρέπει να αγχωθούν ότι το μωρό τους έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιες χρόνιες ασθένειες. Η τελική απόφαση για το αν θα κάνουν vaginal seeding ή όχι είναι δική τους, αλλά πρέπει να ενημερωθούν ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό θα επιφέρει σημαντικά οφέλη. Αντί αυτού, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να δώσουν στο παιδί τους την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή του.