ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας για να χορηγηθεί υποκατάστατο μητρικού γάλακτος στο νεογνό

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι καλά τεκμηριωμένα και με μια απλή αναζήτηση στο Google μπορεί μια μέλλουσα μαμά να ενημερωθεί καταλλήλως (βλέπε πχ >ΕΔΩ<). Δυστυχώς όμως παρατηρείται το φαινόμενο της αθρόας χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, χωρίς κάποιο ιατρικό λόγο και χωρίς προηγουμένως η μητέρα να έχει ενημερωθεί κατάλληλα και να έχει συμφωνήσει σε αυτό.

Με ικανοποίηση μαθαίνουμε για μια πολύ πρόσφατη απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για την καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας πριν τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος. Η απόφαση δεσμεύει τόσο τις Ιδιωτικές Κλινικές όσο και τα Δημόσια και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία όλης της χώρας. Καθιερώνεται ότι η χορήγηση υποκατάστατου γάλακτος θα επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει η γραπτή συναίνεση της μητέρας και η συμπλήρωση του εντύπου θα γίνεται από τους υπεύθυνους Παιδίατρους (ή εναλλακτικά Μαιευτήρες). Η απόφαση εξηγεί ότι της έγγραφης συναίνεσης θα πρέπει να προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Ποιοι είναι οι ιατρικοί λόγοι που θα υπαγορεύουν την ανάγκη για χορήγηση υποκατάστατου γάλακτος; Η απόφαση ορίζει σαν αποδεκτούς λόγους τους παρακάτω:

  • Προωρότητα (και αδυναμία χορήγησης μητρικού γάλακτος)
  • Σοβαρή νεογνική υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο του μωρού)
  • Διαταραχή του μεταβολισμού
  • Νεογνό με σημαντική αφυδάτωση
  • Σοβαρή ασθένεια της μητέρας
  • Λήψη φαρμάκων της μητέρας (που να επηρεάζουν το μωρό)
  • Μητέρα θετική για HIV

Φυσικά, πάντα στη χώρα μας ελλοχεύει ο κίνδυνος η απόφαση αυτή να μείνει στα χαρτιά. Ωστόσο, μια γυναίκα που είναι ενήμερη για τα δικαιώματά της, τα δικά της και του μωρού της, μπορεί να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι της χώρας. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ενημερωθούν οι μέλλουσες μαμάδες ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται υποκατάστατο μητρικού γάλακτος χωρίς την άδειά της και χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που θα πρέπει να είναι σοβαρά τεκμηριωμένοι

Το έντυπο της έγγραφης συναίνεσης