10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Στο Ιατρείο βλέπουμε πολλά ζευγάρια που τους απασχολεί το θέμα της γονιμότητας. Κάποιες φορές, το μόνο που χρειάζεται για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη είναι απλά λίγος χρόνος. Άλλες φορές τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και απαιτούν περισσότερη προσπάθεια. Υπάρχουν όμως και κάποιες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τα ζευγάρια (αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που να χρειάζονται ιατρική παρέμβαση) και είναι, νομίζω, πολύ χρήσιμο να είναι γνωστά στους ενδιαφερόμενους. Ακολουθούν κάποια, ας πούμε, tips που μπορούν να βοηθήσουν να αναφωνήσετε και εσείς: “Είμαι έγκυος!”. Μια πιο αναλυτική παρουσίαση του θέματος της υπογονιμότητας μπορείτε να βρείτε >ΕΔΩ<.

1. Συμβουλή για τη γυναίκα: Ελέγξτε το βάρος σας!

Αν το βάρος σας είναι κάτω του φυσιολογικού ή αντίθετα πάνω από το κανονικό βάρος, αυτό μπορεί να καθυστερήσει την επίτευξη γονιμοποίησης. Κρατώντας ένα φυσιολογικό βάρος, αυξάνετε τις πιθανότητες να πετύχετε εγκυμοσύνη.

Αν ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ είναι από 25- 39 τότε ο χρόνος που χρειάζεται για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τις γυναίκες κανονικού βάρους (ΒΜΙ μεταξύ 19- 25). Αν ο δείκτης ΒΜΙ είναι κάτω από 19, είναι ακόμα χειρότερα με τον χρόνο που απαιτείται να τετραπλασιάζεται!

2. Συμβουλή για τον άνδρα: Προστατέψτε το σπέρμα σας!

Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να αλλοιώσει το σπέρμα. Είναι λογικό να συμβουλεύουμε για την αποφυγή πολύ στενών παντελονιών που μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία της περιοχής. Παρότι δεν φαίνεται αυτό τελικά να παίζει μεγάλο ρόλο, δεν είναι κακή ιδέα να αποφεύγετε την επίδραση ανεβασμένης θερμοκρασίας στην περιοχή. Το είδος των εσωρούχων δεν φαίνεται τελικά να παίζει κάποιο ρόλο. Όμως, αν συνηθίζετε να κάθεστε σε μπανιέρα με ζεστό νερό, καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Ακόμα δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις για την επίδραση των λάπτοπ και των κινητών. Πάντως, μέχρι να έχουμε οριστικά δεδομένα, δεν είναι κακή ιδέα να μην κρατάτε το λάπτοπ στα πόδια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποφεύγετε επίσης το να βάζετε το κινητό στην τσέπη του παντελονιού σας.

3. Συμβουλή για τη γυναίκα: Προσοχή στα ροφήματα και ποτά!

Η υπερκατανάλωση καφέ (πάνω από 5 καφέδες την ημέρα) σχετίζεται με χαμηλότερη γονιμότητα. Βέβαια, ένας με δύο καφέδες την ημέρα δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, αλλά σκεφτείτε ότι καφεΐνη υπάρχει και σε πολλά ροφήματα και ποτά.

Τα αποτελέσματα ερευνών για το αλκοόλ και τη γονιμότητα είναι συγκεχυμένα. Ωστόσο, μια Σουηδική έρευνα έδειξε ότι πάνω από δύο ποτά την ημέρα μείωσαν τη γονιμότητα κατά 60%. Η με μέτρο κατανάλωση όμως, δεν φαίνεται να επηρεάζει. Άπαξ και μείνετε έγκυος, καλό θα ήταν να κόψετε εντελώς το αλκοόλ μιας και μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκές ανωμαλίες.

4. Συμβουλή για το ζευγάρι: Σταματήστε το κάπνισμα!

Το κάπνισμα μπορεί να ελαττώσει τη γονιμότητα τόσο ανδρών όσο και γυναικών. Μειώνει την πιθανότητα εμφύτευσης στη μήτρα, μειώνει την παραγωγή σπέρματος και προκαλεί ζημιά στο DNA. Αν είστε έγκυος, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει το ρίσκο αποβολής

5. Συμβουλή για το ζευγάρι: Το “παράθυρο” γονιμότητας

Υπάρχει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος μέσα στον κύκλο σας κατά τον οποίο μπορείτε να μείνετε έγκυος. Αυτό το αποκαλούμενο “παράθυρο” γονιμότητας διαρκεί μόλις μερικές μέρες. Η εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν έχετε επαφή τις τρεις μέρες πριν από την ωορρηξία σας. Για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το δικό σας παράθυρο γονιμότητας, έχουμε φτιάξει μια εφαρμογή για κινητά και ταμπλέτες Android που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από >ΕΔΩ<. Παρακολουθώντας τις γόνιμες μέρες σας, είτε υπολογίζοντας ότι η ωορρηξία συμβαίνει 14 μέρες πριν από την επόμενη περίοδο, είτε με τα τεστ ωορρηξίας από φαρμακεία.

6. Συμβουλή για το ζευγάρι: Κάντε σεξ συχνά!

Το να αναβάλετε την ερωτική επαφή για να την “φυλάξετε” για τις γόνιμες μέρες δεν πρόκειται να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Μετά από μία εβδομάδα, μπορεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων να ανεβαίνει λίγο, αλλά πέφτει η κινητικότητά τους. Το να μην έρχεστε σε επαφή για περισσότερο από πέντε μέρες μπορεί πάλι να επηρεάσει τις παραμέτρους του σπέρματος. Διάστημα αποχής δύο ημερών, δεν επηρεάζει την πυκνότητα του σπέρματος.

Η καθημερινή επαφή φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, αλλά, από την άλλη, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει από όλα τα ζευγάρια. Το να έρχεστε σε επαφή μέρα- παρά- μέρα είναι επίσης σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό.

7. Συμβουλή για το ζευγάρι: Προσοχή στην επιλογή λιπαντικών!

Με τις σχεδόν καθημερινές επαφές, κάποια ζευγάρια μπορεί να στραφούν στη χρήση κολπικών λιπαντικών για διευκόλυνση. Η επιλογή των λιπαντικών χρειάζεται προσοχή γιατί μερικά μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, αποφύγετε λιπαντικά που περιέχουν σπερμοκτόνα. Ακόμα και ορισμένα εμπορικά διαθέσιμα λιπαντικά μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του σπέρματος πάνω από 60%.

8. Συμβουλή για το ζευγάρι: Αποφύγετε τα φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές ουσίες

Έκθεση σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη γυναικεία όσο και την ανδρική γονιμότητα. Επίσης, έκθεση σε διαλυτικά και τοξίνες, όπως αυτά που πιθανόν υπάρχουν σε εργασιακούς χώρους σχετικούς με τις εκτυπώσεις και τα στεγνοκαθαριστήρια, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα. Αρνητική επίδραση έχει και η χρήση ναρκωτικών ουσιών ακόμα κι αν ανήκουν στα λεγόμενα “μαλακά”.

9. Συμβουλή για τη γυναίκα: Διορθώστε προβλήματα υγείας

Διάφορες χρόνιες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Για παράδειγμα, παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας καθιστώντας πιο δύσκολη τη γονιμοποίηση. Άλλες γυναικολογικές καταστάσεις μπορούν επίσης να δυσκολέψουν την προσπάθεια σας να μείνετε έγκυος. Τέτοιες είναι η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υποβλεννογόνια ινομυώματα κλπ. Αν λαμβάνετε φάρμακα σε χρόνια βάση, συμβουλευτείτε μας για το αν επηρεάζουν τη γονιμότητά σας.

10. Συμβουλή για τη γυναίκα: Μην ξεχνάτε το φυλικό οξύ!

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη γονιμότητα. Εφ’ όσον προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, σας συμβουλεύουμε να λαμβάνετε 400 μικρογραμ. φυλικού οξέως καθημερινά γιατί αυτό, επιπλέον, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Η έναρξη της λήψης του συμπληρώματος θα πρέπει να είναι περίπου 1- 2 μήνες πριν τη γονιμοποίηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα της υπογονιμότητας ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο κάνοντας κλικ >ΕΔΩ<. Οι παραπάνω συμβουλές μπορεί να προσφέρουν μια μικρή βοήθεια στο ζευγάρι που δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο θέμα προτού καταφύγει σε πιο εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.